Grad Velika Gorica

Akti Gradonačelnika

Zaključak o uvođenju zelenih redara radi praćenja ambrozije u 2010.godini

KLASA: 320-02/2010-01/10
URBROJ: 238-33-10/2040-2010-1
Velika Gorica, 16. srpnja 2010.

Na temelju članka 20. Pravilnika o radu Gradonačelnika Grada Velike Gorice (Službeni glasnik Grada Velike Gorice br. 14/09), Gradonačelnik Grada Velike Gorice dana 16. srpnja 2010. godine, donosi

ZAKLJUČAK
o uvođenju zelenih redara radi praćenja ambrozije u 2010.godini

Članak 1.
Ovim Zaključkom utvrđuju se opći uvjeti i postupak za uvođenje zelenih redara radi praćenja ambrozije, te prava i obveze zelenih redara.

Članak 2.
Zeleni redari uvode se s ciljem uklanjanja alergijskog bilja – ambrozije tijekom ljeta 2010. godine, radi zaštite zdravlja stanovništva.

Članak 3.
Ambrozija se uklanja i uništava u dvorištima, vrtovima, na poljoprivrednom obrađenom i neobrađenom zemljištu, na neizgrađenom građevinskom zemljištu i na drugim površinama na kojima se pojavi (u nastavku teksta: poljoprivredno i drugo zemljište), te u šumama i lovištima, na javnim zelenim površinama, nasipima i obalama uz vodotoke, kanalima i na površinama uz javne prometnice.

Članak 4.
Obveza zelenih redara je obilaziti područje za koje je nadležan, te ukoliko utvrdi da se radi o zemljištu na kojem raste ambrozija, opomenuti vlasnika, korisnika, posjednika ili ovlaštenika zemljišta da je u roku od 8 dana ukloni, o čemu dostavlja pismenu dojavu Upravnom odjelu za gospodarstvo i poljoprivredu. Ukoliko nakon 8 dana ambrozija nije uklonjena, dojava se prosljeđuje nadležnoj poljoprivrednoj, fitosanitarnoj ili šumarskoj inspekciji.

Članak 5.
Zeleni redar ima pravo na naknadu u iznosu od 250,00 kn mjesečno (neto), te 10,00 kuna nagrade po dojavi (neto).

Članak 6.
Sredstva za financiranje uvođenja zelenih redara u 2010.godini isplatit će se iz stavke proračuna Grada Velike Gorice za 2010.godinu – iz razdjela 008 – Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu, iz Programa – Razvoj i unapređenje poljoprivrede na području Velike Gorice koji se provodi kroz Aktivnost Zeleni redari s pozicije Naknade za rad povjerenstava i slično – Zeleni redari.

Članak 7.
Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku Grada Velike Gorice.

GRADONAČELNIK

Dražen Barišić, v.r.