Grad Velika Gorica

Iz medija

Komentar 'Slobodne Dalmacije' na događaje u Gradskom vijeću

senolNemile događaje na 9. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, komentirao je i kolumnist “Slobodne Dalmacije” Šenol Selimović. Komentar je objavljen u izdanju od 30. srpnja 2010.

Stranačka abolicija

HNS-ovac Zdravko Lučić, navodno u pijanom stanju, vrijeđao je u Gradskom vijeću Velike Gorice DC-ovku Vesnu Škare Ožbolt i još jednu ženu pogrdnim riječima. Ne zna se, doduše, puzdano je li im dovikivao “sroljo” ili “droljo”. Možda se to iz perspektive svakodnevne ljudske etike čini nevažnim, jer su obje opaske podjednako ružne, primitivne i gadljive (pogotovo ako ih muškarac upućuje ženama usred gradskog parlamenta), ali iz kuta stranačkih interesa – ne da je samo važno nego je i presudno je li “naš” čovjek doviknuo sroljo ili droljo. Novinska izvješća o tom velikogoričkom ekscesu prenose kako predsjednik tamošnjeg Gradskog vijeća, HNS-ovac Goran Beus Richembergh “brani svog stranačkog kolegu i tvrdi da je samo vikao “sroljo”, a da nikome nije vikao “droljo”.

Ovaj tragikomični verbalni okršaj, koji nažalost u hrvatskom političkom cirkusu odavno ne predstavlja iznenađenje, niti izaziva zgražanje, samo još jednom potvrđuje kako se ne samo lopovluk i kriminal, nego i bahatost i bezobrazluk olako mogu prakticirati uz uvjet da imate sigurnosni stranački kišobran.

Od pijanstva i primitivizma abolirat će svog vijećnika čak i jedan “građanski” HNS jer je i toj stranci borba za svakog čovjeka iznad principa javnog morala za koji se, dakako na deklarativnoj razini, sljedbenici Vesne Pusić zauzimaju svim srcem.

Dakle, da rezimiramo: ako optužite stranački zaštićenog čovjeka da vas je uvrijedio dovikujući vam “droljo”, ne samo da nećete ispasti žrtvom verbalne agresije nego će vas politički vrh iste stranke nazvati lažljivcem jer vam je upućen neusporedivo blaži atribut “sroljo” koji bi valjda po etičkom kodeksu HNS-a, trebalo doživjeti gotovo kao kompliment.
Iz stranačke hladovine možete si priuštiti i koju čašicu viška, pa i pokoju sočnu psovku koju će uvijek vješto neutralizirati stranački vođa otkrivajući vješto sudbonosnu razliku između srolje i drolje.

Šenol Selimović / Slobodna Dalmacija, 30.7.2010 ., str. 3,