Grad Velika Gorica

Vijesti

Aukcijska prodaja steonih junica

juniceAukcija steonih junica održana u dvorištu Poljoprivredne zadruge u Črnkovcu ponudila je 27 junica domaćih stočara i uzgajivača. Nakon dva prodajna kruga prodano je ukupno jedanaest junica, a početne cijene su se kretale između jednaest i osam tisuća kuna.
– Zadovoljni smo prodajom jer, na žalost, iz godine u godinu vidljiv je sve manji interes stočara-, rekla je pročelnica Poljoprivrednog odjela u Gradu Gorici, Zlata Filipović.

Grad platio pola cijene
Grad je i ove godine sufinancirao 50 posto cijene postignute licitacijom, a svaki je interesent mogao kupiti najviše dvije junice ili krave s teletom do dva mjeseca starosti. Kroz program potpore, dodajmo, do sad je sufinancirana nabava 137 junica ili krava s teletom, a i ove je godine proračunom za stočarstvo predviđeno oko pola milijuna kuna.

Ostali programi potpore
Stočari tijekom godina mogu koristiti i brojne druge programe, poput sufinanciranja umjetnog osjemenjivanja krava plotkinja ili svinja, premije osiguranja ili pak nabave nazimica, nerasta, koza, ovaca ili matičnog jata peradi. –Svim ovim programima sufinanciranja nastojimo pomoći kupcima da povećaju broj krava, ali i ostale stoke na svojim gospodarstvima, te potaknuti proizvodnju mesa i mlijeka. U velikoj mjeri brinemo za svoje poljoprivrednike što je vidljivo i prema iznosima koje im svake godine osiguravamo proračunom-, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić koji je na aukciju došao zajedno sa zamjenikom Stjepanom Kosom. Aukciju su organizirali i Hrvatski stočarski centar te Županijski ured Hrvatske poljoprivredne agencije.