Grad Velika Gorica

Iz medija

RVG: Gorici prijeti komunalni kolaps

smeceTo je samo jedna od posljedica koja bi se mogla dogoditi ukoliko se obistine kuloarske priče, potaknute posljednjim potezima Gradskog vijeća.

Kako neslužbeno doznajemo, ovoga je tjedna održan Odbor za statutarno – pravna pitanja na kojem se raspravljalo o odluci Gradskog Vijeća da gradonačelnika Dražena Barišića smijeni s mjesta skupština Trgovačkih društava. Što je Odbor zaključio nismo doznali, no čini se kako bi u Gorici moglo doći do paralelnog sustava upravljanja gradskim poduzećima, što bi, kažu nam upućeni, izazvalo totalni kolaps.

Nema tko kupiti smeće, kositi travu…
Tako bi se moglo dogoditi da javna poduzeća ne znaju tko njima zapravo upravlja te da dođe do njihovog kolapsa – kaže nam izvor iz Gradskog vijeća. Naime, rasprava oko upisa skupštine na Trgovačkom sudu će trajati, a za trajanja te procedure ne bi se znalo „tko pije a tko plaća“, te bi javna poduzeća postala sasvim disfunkcionalna. Ako javna poduzeća prestanu funkcionirati znaci da u gradu nema tko kupiti smeće, kositi travu, uređivati javne površine, nema gradnje vodovodnih ni kanalizacijskih mreža…

Bez komentara
Hoće li se uistinu dogoditi takav scenarij, nismo uspjeli doznati. Za sada od strane gradonačelnika nema komentara, osim onih od prije nekoliko dana, da grad i gradske službe moraju funkcionirati za dobrobit građana i Velike Gorice.

Izvor: rvg.hr

Demantirali nagađanja o paralelnoj vlasti

Sve su glasnija govorkanja o paralelnoj vlasi u Trgovačkim društvima u vlasništvu Grada pa smo stoga provjerili koliko je to realno moguće.

Tko jači taj kvači
Skupština trgovačkih društava, podsjećamo, još uvijek je gradonačelnik Dražen Barišić, a njegovu su smjenu već najavili predstvnici nove Skupštine na čelu s SDP-ovom Vesnom Fabijančić Križanić i pet članova, a koje je podržala većina u Gradskom vijeću. Prema posljednjim informacijama Skupština bi se trebala sastati do kraja svibnja i odlučiti o sudbini društava te eventualnim promjenama, a tada bi trebalo biti i jasnije tko će predsjedati gradskim tvrtkama. Čelnu funkciju u Skupštini, kako je najavio, gradonačelnik neće prepustiti, a isto razmišlja i druga strana.

Kad je moguć kolaps?
Kako nam govore upućeni izvori u slučaju da ni jedna ni druga strana (gradonačelnik i nova Skupština op.a) ne žele popustiti postupak se seli na Trgovački sud, a poduzeća bi neko vrijeme mogla ostati obezglavljena. –Ova bi opcija dovela do potpunog komunalnog kolapsa-, kaže nam izvor koji je želio ostati anoniman.

Rade po istom Zakonu ali ga različito tumače?
No, gradonačelnik Barišić i predsjednica nove Skupštine Vesna Fabijančić Križanić odbacuju nagađanja o paralelnoj vlasti. -Ja sam legalist, pretpostavljam da je legalist i gradonačelnik koji stalno ističe da radi po Zakonu. Zakon svih Zakona je Ustav koji podrazumijeva zakonito postupanje- rekla je predsjednica Skupštine te dodala kako po pitanju sudbine trgovačkih drušva ništa neće ići na silu. –Dok sam ja predsjednica Grad sigurno neće biti blokiran- , prokomentirala je.

No i gradonačelnik Barišić tvrdi kako je Zakon na njegovoj strani. Gradonačlenik kaže kako je sve do sad poduzeto, poduzeto prema važećim propisima i u skladu sa zakonskim instancama. –Građani su mene izabrali na izborima i ja sam Skupština trgovačkih društvava. Moj prvi cilj je briga za građane i njihove potrebe i neću dopustiti komunalni kolaps-, rekao je Barišić.

Iako obje strane očigledno demantiraju mogući kolaps u trgovačkim društvima sve je izglednije kako će se ovaj problem ipak naći na sudu. Sve oko čega gradske vlasti ne mogu postići dogovor, u posljednje vrijeme završi- na Sudu.

Izvor: rvg.hr