Grad Velika Gorica

Vijesti

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Velikoj Gorici

kosor1Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić potpisali su danas ugovor kojim Vlada Gradu Velikoj Gorici daruje zemljište površine 54 hektara, vrijedno više od 15 milijuna kuna, za gradnju i proširenje Radne zone Rakitovec.

Premijerka Kosor je kazala kako je riječ o važnom uspjehu u poticanju gospodarstva Velike Gorice i Turopolja, kao što je i gradnja autoceste Zagreb – Sisak. Najavila je potpisivanje sličnih ugovora diljem Hrvatske, a najprije u Osijeku, gdje je Vlada također darovala zemljište za poslovnu zonu. Prema podacima koje je iznijela, u 287 poslovnih zona u Hrvatskoj radi 31 tisuća radnika. Podsjetila je da je Vlada donijela Operativni plan poticanja malog i srednjeg gospodarstva čemu je namijenjeno 326 milijuna kuna.

“Možemo računati da ćemo do kraja 2010. godine “biti stabilnije na nogama” i da ćemo 2011. potpisati pristupni ugovor za članstvo u Europskoj uniji”, rekla je premijerka Kosor.

Uz ta dva stupa Vladine politike – gospodarski oporavak i približavanje EU-u, treći je borba protiv korupcije, dodala je.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić ocijenio je da je darovnica Vlade snažan vjetar u leđa otvaranju radnih mjesta u Velikoj Gorici. Dodao je da je Vlada još 2007. donijela odluku o darovanju zemljišta, ali da prethodna gradska uprava nije radila na njezinom ostvarenju. Najavio je kako će u poslovnoj zoni biti izgrađeni hladnjača i distributivni centar, a poduzetnici će biti oslobođeni dijela komunalnih davanja.

Ministar financija Ivan Šuker, nekadašnji gradonačelnik Velike Gorice, rekao je kako otvaranje radne zone predstavlja projekt koji Velika Gorica dugo čeka i koji bi trebao biti dio preobrazbe Velike Gorice iz zagrebačke ’spavaonice’ u prosperitetnu gospodarsku sredinu.

kosor01 kosor6kosor2 kosor3 kosor4 kosor11 kosor5kosor7

Prije potpisivanja ugovora u zgradi Gradske uprave, predsjednica Vlade obišla je gradilište dionice Buševec – Lekenik na autocesti Zagreb – Sisak.

“Investicija od 645 milijuna kuna u nastavak gradnje autoceste Zagreb – Sisak vrijedna je i važna, a njome želimo potaknuti investicijski ciklus i pomoći građevinarstvu da ne padne na koljena”, rekla je predsjednica Vlade.

Dionica Buševec – Lekenik, dužine 11,2 kilometra, dio je veće dionice Velika Gorica jug – Lekenik. Na njoj se planira izgraditi 12 objekata, od toga dva mosta, šest nadvožnjaka i četiri propusta. Također su planirani čvor Lekenik, cestarinski prolaz Lekenik i prateći uslužni objekt Pešćenica.

Autocesta Zagreb – Sisak, ukupne je dužine 47,9 kilometara, a ukupna planirana investicija u gradnju je 5,1 milijardi kuna. Trebala bi biti dovršena za najviše dvije i pol godine.

Video prilog: HRT