Grad Velika Gorica

Akti Gradonačelnika

Odluka o sufinanciranju nabave steonih junica u 2010.godini

KLASA: 320-08/2010-02/02
URBROJ: 238-33-10/2040-2010-1
Velika Gorica, 21. travnja 2010.

Na temelju članka 20. Poslovnika o radu Gradonačelnika Grada Velike Gorice (Službeni glasnik Grada Velike Gorice br. 14/09), Gradonačelnik Grada Velike Gorice dana 21. travnja 2010. godine, donosi

ODLUKU
o sufinanciranju nabave steonih junica u 2010.godini


Članak 1.
Ovom Odlukom utvrđuju se opći uvjeti, postupak i kriteriji sufinanciranja nabave steonih junica ili prvotelki koje imaju tele staro do dva mjeseca (u daljnjem tekstu «prvotelki»), te prava i obveze korisnika sufinanciranja.

Članak 2.
Sufinancirat će se nabava steonih junica ili prvotelki ponuđenih na aukcijama koje će se održati na području Grada Velike Gorice.

Članak 3.
Iznos bespovratnog novčanog sufinanciranja utvrđuje se u visini 50% postignute cijene steone junice ili prvotelke prilikom licitiranja, ali ne više od 6.000,00 kn po grlu.
Grad Velika Gorica će 50% iznosa postignute cijene, odnosno maksimalno 6.000,00 kn uplatiti direktno prodavatelju nakon izvršene aukcije i potvrđene Liste kupaca od strane Gradonačelnika, a kupac će preostalih 50% sredstava, odnosno razliku od 6.000,00 kn do podmirenja konačnog iznosa postignutog na licitaciji, platiti prodavatelju prilikom preuzimanja steone junice ili po dogovoru.

Članak 4.
Pravo na bespovratno novčano sufinanciranje imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja ispunjavaju slijedeće uvjete:
- upisana su u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava,
- imaju prebivalište i bave se stočarskom proizvodnjom na području Grada Velike Gorice
- izvršila su obvezu prema Ugovoru o sufinanciranju nabave steonih junica za junice nabavljene po programima iz prethodnih godina.

Članak 5.
Stočar je dužan nakon telenja obavijestiti Hrvatsku poljoprivrednu agenciju, Županijski ured Velika Gorica ili ovlaštenu veterinarsku organizaciju radi obilježavanja (markiranja) ženskog teleta, te evidentiranja i upisivanja životinja u matičnu evidenciju.

Članak 6.
Novčana sredstva koja dodjeljuje Grad su bespovratna, uz obvezu kupca da u razdoblju od tri godine od kupnje steone junice ili prvotelke, odnosno do telenja prvog ženskog teleta, od kupljene steone junice ili prvotelke uzgoji jedno žensko tele do stadija spolne zrelosti i sposobnosti za pripust. Kupac je također obvezan primijeniti umjetno osjemenjivanje, a nakon osjemenjivanja može životinju zadržati u vlastitom uzgoju, ili je ponuditi na prodaju kao steonu junicu.

Članak 7.
Pravo na sudjelovanje na aukcijskoj prodaji ostvaruje se putem natječaja kojeg raspisuje Gradonačelnik Grada Velike Gorice.
Pravo na sufinanciranje ostvarit će kupac koji na aukcijskoj prodaji ponudi najvišu cijenu za pojedino grlo.
Jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u 2010.godini može ostvariti sufinanciranje za najviše dvije steone junice.

Članak 8.
Natječaj sadrži:
- naziv tijela koje objavljuje natječaj;
- predmet natječaja;
- opće uvjete i kriterije za dodjelu steonih junica;
- vrijeme trajanja natječaja;
- propisana potrebna dokumentacija;
- naziv i adresa tijela kojem se zahtjevi podnose.

Članak 9.
Natječaj za sufinanciranje nabave steonih junica provodi Povjerenstvo za sufinanciranje nabave steonih junica kojeg osniva i imenuje Gradonačelnik.
Povjerenstvo provodi natječaj za sudjelovanje na aukcijskoj prodaji, izrađuje, po dostavljenim podacima od strane selekcijske službe, listu kupaca koji su uspjeli izlicitirati steone junice ili prvotelke i dostavlja ju na potvrdu Gradonačelniku.
S kupcima koje je potvrdio Gradonačelnik sklopit će se ugovor o sufinanciranju nabave steonih junica u 2010.godini.

Članak 10.
Zaključak o prihvaćanju liste kupaca koji zadovoljavaju uvjete za sufinanciranje objavljuje se na internetskoj stranici Grada Velike Gorice (www.gorica.hr) i u Službenom glasniku Grada Velike Gorice.

Članak 11.
Sredstva za sufinanciranje nabave steonih junica u 2010.godini isplatit će se iz stavke proračuna Grada Velike Gorice za 2010.godinu – iz razdjela 008 – Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu, iz Programa – Razvoj i unapređenje poljoprivrede na području Velike Gorice koji se provodi kroz Aktivnost – Subvencije poljoprivrednicima, obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima.

Članak 12.
Ova Odluka stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku Grada Velike Gorice.

GRADONAČELNIK

Dražen Barišić, v.r.