Grad Velika Gorica

Vijesti

Porast nezaposlenosti

Trend nezaposlenosti raste, što je vidljivo i prema podacima goričke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zaključno s 31.12 2009. na Zavodu je bilo prijavljeno 2375 građana, što je 46 posto više nezaposlenih nego godinu ranije, kaže voditeljica Ispostave, Darija Bagić. Prijavljenih građana visoke stručne spreme je 92, više stručne spreme ih je 96, a1447 prijavljenih ima SSS.

Prijavljene potrebe, dodaje, gotovo su jednake djelatnostima u kojima građani najviše ostaju bez posla. Tu prednjači trgovina na veliko i malo, zatim prerađivačka industrija i u posljednje vrijeme građevinarstvo- jer nije građevinska sezona, a pojačane su i prijave za djelatnosti obrazovanja.

Prognoze su, kaže Bagić, nezahvalne, jer ova brojka varira, no u Zavodu se poduzima čitav niz mjera kako bi utjecali na smanjenje trenda nezaposlenosti. „Pratimo gospodarsku situaciju i poduzimamo sve mjere da se ona promijeni. Zbog toga pojačano radimo na edukaciji nezaposlenih i pripremamo ih za tržište rada“, govori Bagić. U pripremi je čak 26 različitih obrazovnih tečajeva za nezaposlene, koji su vezani uz zanimanja za koja procjenjuju da jesu ili će biti deficitarna. Kandidati uče kako se pripremiti za razgovor, napisati CV ili molbu. Na Zagrebačkom velesajmu održat će se i Sajam poslova gdje će građani moći neposredno komunicirati sa 100-tinjak poslodavaca. Sajam se održava 31. ožujka, a za građanstvo će biti otvoren od 10 do 18 sati.