Grad Velika Gorica

Vijesti

Distributivni centar do kraja 2010.

hladnjacaZapočeli su pripremni radovi na proizvodnoj zoni u Rakitovcu gdje naši proizvođači mogu očekivati izgradnju distributivnog centra i hladnjače. U prvoj je fazi radova obuhvaćeno uređenje površine od 2,6 hektara, dok će se centar, po završetku, prostirati na pet hektara površine.

Zemlja na kojoj će biti izgrađen podsjetimo, dar je Vlade Republike Hrvatske, a uz dio novca iz resornog ministarstva, sredstva su osigurali i Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija. Tako je ovogodišnjim proračunom Županija u ovu svrhu namijenila još 1,5 milijuna kuna, dok se Grad uključio s dva milijuna kuna sredstava. „Ovo predstavlja san naših proizvođača, a osim što ćemo proizvode moći ponuditi potrošačima tijekom cijele godine istovremeno ćemo kroz distributivni centar zadovoljiti potrebe certificiranja proizvoda, a samim ih time nuditi i izvan gradnica Lijepe Naše“, kaže upravitelj Zadruge Zagrebački voćnjaci, Hrvoje Bunjevac. Bunjevac je najavio kako će kamen temeljac na ovom području biti postavljen u rano proljeće 2010. godine, a svečano otvorenje možemo očekivati u rujnu iste godine.

Distributivni će se centar prostirati na dvije tisuće kvadrata, a hladnjača će moći skladištiti oko 2500 tona voća. Inače, danas Zadruga okuplja 32 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva koji su samo ove godine proizveli oko četirir i pol tisuće tona jabuka. S obzirom na novonastale mlade nasade, do 2012., kaže Buinjevac, potencijal Zadruge približit će se brojci od pet tisuća tona. –Naši će voćari tako biti konkurentni pred ulazak u Europsku uniju-, zaključio je zamnjeik župana, Rudolf Vujević, dodajući kako je u resornom ministarstvu u pripremi odluka da se u budućnosti centar u Rakitovcu postane regionalni distributivni centar.

Radove su, među ostalima, pojetili zamjenici župana zagrebačke županije Damir Tomljenović i Rudi Vujević, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik mu Stjepan Kos, kao i predstavnici zadruge Zagrebački voćnjaci koji su za sve okupljene pripremili domaći sok od jabuke, kolače i slastice.