Grad Velika Gorica

Iz medija

USKOK istražuje ''aferu autobusi''

uskok,picula1Tjednik Globus u broju od 20.11.2009. donosi tekst Ante Milkovića pod naslovom “Tonino Picula pod istragom Uskoka”. Kako se navodi u tekstu, Uskok je prije 10-ak dana počeo istraživati je li bivši gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula prošle godine, u propalom pokušaju kupnje 46 autobusa, vrijednih ukupno oko 100 milijuna kuna, zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti te pritom sklopio izrazito štetan ugovor za Veliku Goricu.

Uskoku je zapela za oko činjenica da je Picula spornim ugovorom Europskoj banci za obnovu i razvoj, koja je trebala financirati nabavu autobusa, omogućio u slučaju financijskih problema Velike Gorice pljenidbu gradske imovine, između ostalog vrtića, škola i cesta.

Dodatno, Picula se ugovorom obvezao da će u slučaju sudskog spora sa EBRD-om Grad Velika Gorica podmiriti sve sudske troškove i troškove usluga odvjetnika EBRD-a bez obzira na ishod spora. Štoviše, Picula je pristao na to da EBRD odredi koji će odvjetnik zastupati Veliku Goricu u eventualnom sporu. Konačno, Picula se ugovorom odrekao mogućnosti bilo kakvog prigovora.

Naposljetku, ugovor s takvom težinom, Picula je potpisao bez suglasnosti Gradskog vijeća, čime je, sumnjaju u Uskoku, uza sve navedeno zloupotrijebio i svoj položaj i ovlasti, piše Globus.

U nastavku teksta, podsjeća se kako je postupak nabave autobusa poništen, zbog navodne greške u tehničkoj dokumentaciji.

Bivši gradonačelnik Tonino Picula u izjavi za Globus, negirao je navedene optužbe, nazvavši ih pokušajem političkog obračuna.