Grad Velika Gorica

Vijesti

Tražilica propisa CADIAL

Na internetu je dostupna tražilica CADIAL, kojom se pretražuje cjelovita zbirka elektroničkih pravnih propisa Republike Hrvatske, međusobno povezanih i sadržajno označenih deskriptorima Eurovoca, pojmovnika Europske unije za sadržajno označavanje i pretraživanje dokumenata.

Tražilica je jedan od rezultata međunarodnog projekta CADIAL (Computer Aided Document Indexing for Accessing Legislation) čiji je cilj osigurati infrastrukturu za trajnu dostupnost hrvatskih pravnih propisa u nacionalnom i višejezičnom kontekstu Europske unije. Projekt su potpomogle flamanska i hrvatska vlada.

Prednosti CADIAL-a pri pretraživanju hrvatskih javnih propisa
•  ostvaruje javni pristup cjelovitoj zbirci pravnih propisa Republike Hrvatske (svima omogućuje dostupnost svih hrvatskih propisa)
•  omogućuje pretraživanje po tekstu propisa (uz pretraživanje po naslovu i sadržajnim odrednicama iz Eurovoca, omogućuje traženje i po punom tekstu propisa)
•  prepoznaje različite oblike riječi hrvatskoga jezika (ne treba brinuti u kojem se rodu, broju ili padežu riječi upisuju u tražilicu)
•  na upit odgovara uređenom listom propisa i pratećih važnih informacija o njima (važeći i nevažeći propisi, područje koje regulira, poglavlje pregovora s EU, sadržajne odrednice, pristup izmjenama i dopunama, poveznice zakonskih i podzakonskih propisa, datumi početka i prestanka važenja s bitnim napomenama)
•  omogućuje pretraživanje na hrvatskom i engleskom jeziku (potonje je moguće kroz sadržajne odrednice na engleskom jeziku iz višejezičnog pojmovnika Eurovoc. Odgovor su propisi na hrvatskome jeziku koji odgovaraju zadanom upitu, a engleski prijevodi hrvatskih propisa još nisu dostupni u bazi podataka.)
• dobivene odgovore na upit moguće je sužavati (opširan popis ponuđenih propisa može se višestruko sužavati, odabirom područja koja se propisom reguliraju, poglavljima pregovora o pristupanju EU, sadržajnom odrednicom ili pak vrstom propisa)
•  omogućuje pregled hrvatskih propisa usklađenih s propisima Europske unije (viđenje hrvatskih propisa u kontekstu zakonodavstva Europske unije omogućuje pristup tekstovima direktiva, uredbi, Ugovora o osnivanju EZ i dr. s kojima je pojedini propis usklađen).

Službeno predstavljanje bit će 17. studenoga 2009. u Novinarskom domu u Zagrebu, a pretraživanje je već omogućeno na stranicama Hidre (Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije).

CADIAL