Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Svjetlosno zagađenje

PITANJE:

Ima li gradska vlast namjeru zamijeniti žarulje oko parka dr. Franje Tuđmana, obzirom da je očito da iste predstavljaju svjetlosno zagađenje?
U svakom slučaju eko-žarulje bi bile štedljivije i ne bi iritantno svjetlile poput ovih.

Hvala na odgovoru

Ivan

ODGOVOR:

Iz vašeg upita nije jasno da li se pitanje odnosi na žarulju (izvor svjetlosti) ili pak na svjetiljku pa ćemo kroz tekst u nastavku pokušati objasniti oba prijeporna elementa dakle i izvor svjetlosti i svjetiljku.

-   Što je eko-žarulja (izvor svjetlosti) ? To je svaki onaj izvor svjetlosti koji u proizvodnji vidljivog spectra ne koristi živine elemente.To bi bile žarulje na žarnu nit ( koje se u Europi više ne proizvode) i LED i OLED izvor svjetlosti
-   Što je svjetloonečišćenje? To je svaka ona svjetiljka koja u smjeru neba emitira svjetlosni tok više od 3% ukupnog svjetlosnog toka izvora svjetlosti
-   Za predmetnu instalaciju javne rasvjete oko parka dr.Franje Tuđmana napravljeni su projekti 2004. godine kada je je bila dozvoljena primjena izvora svjetlosti tipa živina visoktlačna žarulja koja se u međuvremenu kao takova više nesmije projektirati zbog velikog postotka živinih elemenata ili ukratko to nije ekološki izvor svjetlosti.Zašto je u to vrijeme bila predviđena živina visoktlačna žarulja? Živina visokotlačna žarulja ima bijeli spectar isijavanja svjetlosnog toka te je vrlo pogodna za rasvjetljavanje parkova jer ima dobra indeks uzvrata boja.U današnje vrijeme za takove prostore predviđa se ugradnja Metal halogene žarulja koja ima također bijeli spectar isijavanja svjetlosnog toka i znatno manju količinu živinih elemenat ali se još uvijek ne može govoriti o ekološkom izvoru svjetlosti ali je dozvoljena njihova primjena.Unatrag godinu dvije dana intenzivno se razvija potpuno ekološki izvor svjetlosti ( bijela boja svjetlosti) temeljen na LED ili OLED izvorima svjetlosti ali tu se javljaju čisto tehnološki problemi i to poglavito u temperaturi boje izvora svjetlosti koja se kreće oko 70000K koja je bijela ali izrazito „hladna“ i jako štetna za noćne insekte.Neke studije su dokazale da LED izvor svjetlosti snage 30W i temperature boje 75000K uništi tri puta više noćnih insekata nego na primjer izvor svjetlosti natrij visokog tlaka (zlatnožuta boja svjetlosnog toka) snage 70W.
-  Bitno je reći da svjetlosno onečišćenje ne proizvode žarulje (izvor svjetlosti) već svjetiljke!!
- U konkretnom slučaju oko parka dr.Franje Tuđmana u primjeni su svjetiljke iz proizvodnog programa DEKOR Zabok tip 70D01021 koje se prema svojim svjetlotehničkim karakteristikama svrstavaju u poluzasjenjene (semi cut-off) svjetiljke čija je primjena dozvoljena za rasvjetljavanje pješačkih staza i općenito prostora za pješačko-biciklistički promet.Poluzasjenjene svjetiljke emitiraju u smjeru neba max. 3% svjetlosnog toka što je dopustivo s aspekta svjetloonečišćenja (HRN EN 13201)

Iz gornjeg teksta proizlazi da bi se u postojeće svjetiljke mogli ugraditi ekonomičniji izvori svjetlosti i to Metal halogena žarulja snage 150W i temperature boje svjetla 40000K ( bijela boja) i Grad Velika Gorica će u skladu sa svojim financijskim mogućnostima taj problem riješiti.

Dubravko Katulić
Pročelnik Upravnog odjela za izgradnju, komunalne djelatnosti i promet