Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Širina prometnice za izgradnju obiteljske kuće

PITANJE:

Poštovani, komu se mogu obratiti za jasno definiranje uvjeta za izgradnju obiteljske kuće (vezano za širinu prometnice). Radi se konkretno o izgradnji u izgrađenom građevinskom području kojim prolazi uska cesta (javni asfaltirani put) širine prema izvodu iz katastarskog plana 3 – 3.5 m. Prema urbanističkom planu najmanja širina iznosi 4.5 m za jednosmeran promet a 5.5 m za dvosmjeran. Svi ostali uvjeti glede dimanzija i površina su zadovoljeni. Mene zanima budući da želim kupiti zemljišnu parcelu, ali ukoliko se ispostavi da zbog uske prometnice neću moći izgraditi obitljesku kuću (ishoditi potrebne dozvole) na zemljištu bila bi to promašena investicija. Već sam bio u općini kada je na snazi bila odluka o širini ceste od 9 m i dobio sam usmeni odgovor da je moguće parcelizacijom predvidjeti dio parcele za potrebe budućeg proširenja prometnice. Budući da ne smijem ići u kupnju zemljišta ukoliko je to nejasno, trebao bih jasno objašnjenje od osobe koja obavlja ili je upoznata sa sličnim problemom i može dati jasan odgovor. Zahvaljujem za Vaš odgovor. Svaka je pomoć dobro došla.

Lijep pozdrav

Tomislav Kljajić

ODGOVOR:

Poštovani,

u Vašem upitu za širinu prometnice, djelomično ste dali i dio odgovora. Točnije, širine koje navodite su minimalne širine kolnika određene Prostornim planom uređenja Grada Velike Gorice (4,5 m za jednu prometnu traku i 5,5 m za dvije prometne trake). Inače minimalna širina prometnice u pravilu je 7,0 metara (prometni traci + nogostup).

Iznimka od ovog pravila sadržana je u članku 135. stavak (6) Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Velike Gorice u kojem se navodi: “Za ulice izgrađene do 15.veljače 1968. godine širina može biti i manja, tj. rekonstrukcija će se vršiti prema uvjetima na terenu.

Iz vašeg upita nije poznato gdje se nalazi predmetno zemljište, a to je bitno, jer pojedina naselja imaju važeće Urbanističke planove uređenja, a i sada se za neka naselja izrađuju novi planovi. U tim planovima ucrtane su ulice i detaljnije određeni koridori ulica, širine i profili. Prema tim planovima potrebno je osigurati planirane koridore za buduće proširenje, bez obzira koliko su sada širine prometnica, tako da gradilište mora biti dovoljnih dimenzija, da kad se utvrdi regulacijski pravac (linija ograde), ostane dovoljno zemljišta za izgradnju odgovarajuće građevine.

Za jasno definiranje uvjeta za izgradnju obiteljske kuće (znači za sve urbanističke uvjete, a ne samo za širinu prometnice) morate se obratiti u nadležni Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Velike Gorice. Najbolje je da za predmetno građevinsko zemljište zatražite da Vam se izdaju “Uvjeti uređenja prostora” ili opunomoćite ovlašteni projektni ured da ispita sve vezano za mogućnost predmetne gradnje, a osim urbanističkih uvjeta nemojte zaboraviti i uvjete, odnosno mogućnost priključka na komunalnu infrastrukturu. Ukoliko se radi o ulici izgrađenoj do 15.veljače 1968. godine, potrebno je u katastru izvaditi odgovarajuće Uvjerenje.

Roman Repač, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša