Grad Velika Gorica

Vijesti

Od rujna besplatni vrtići u Velikoj Gorici; Grad u potpunosti preuzima troškove predškolskoj odgoja

vrticiNa sutrašnjoj 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice donosi se povijesna odluka kojom vrtići u Velikoj Gorici postaju besplatni za roditelje. Jedno je to od glavnih predizbornih obećanja gradonačelnika Krešimira Ačkara, a koje će se realizirati početkom nove pedagoške godine. Kako će biti ostvaren ovaj strateški cilj, pojasnio je danas gradonačelnik Ačkar na konferenciji za medije u Dječjem vrtiću Lojtrica.

– Sustavno smo radili na tome i zadovoljavali sve preduvjete koji su prethodili ovoj odluci, a prema kojoj ćemo roditeljima rasterećenjem budžeta povećati standard i kvalitetu života. Otkako smo prije tri godine preuzeli odgovornost za našu Veliku Goricu, otvorili smo više od 500 novih vrtićkih mjesta, podigli smo materijalna prava zaposlenika u našim vrtićima, a u pregovorima smo i za još jednim povećanjem – istaknuo je gradonačelnik te zahvalio svim djelatnicima na predanom radu jer upravo na njima počiva predškolski odgoj koji je na visokoj razini.

Ukupan broj djece rane i predškolske dobi, iduće godine doseći brojku od 3 600 što je 94 posto djece koja polaze institucionalni oblik predškolskog odgoja i obrazovanja. Ta brojka je iznad razine Europske unije i po čemu Velika Gorica u društvu velikih gradova itekako prednjači.

– Besplatni vrtići neće narušiti standard i kvalitetu u predškolskom odgoju. Ekonomska cijena po djetetu vrtića je 344 eura. Oko 20 posto plaćaju roditelji, a 80 posto subvencionira grad. Ekonomska cijena će i dalje biti ista, samo će Grad na sebe preuzeti i onaj iznos koji su do sada plaćali roditelji. Vrtići će na svoje račune dobiti jednaku količinu sredstva s kojima će raspolagati – pojasnio je prvi čovjek grada.

Također, država će, po prvi puta u povijesti isplatiti 20 eura subvencije po djetetu u predškolskom odgoju.

– Spomenimo i kako je prošle godine ekonomska cijena vrtića bila 280 eura, no zbog inflacije i porasta cijena ona je danas 344 eura. Grad Velika Gorica već sada je preuzeo tih 64 eura razlike na sebe – dodao je Ačkar.

Važno je istaknuti kako će vrtići biti besplatni za one koji polaze redovan program, dok će cijena za posebne programe biti i dalje biti ista. Jedan od uvjeta za besplatan vrtić je i da roditelji i skrbnici imaju isključivo prebivalište na području Velike Gorice.

O proširenju vrtićkih kapaciteta, za gotovo 200 novih mjesta, u novoj pedagoškoj godini govorila je pročelnica Lana Krunić-Lukinić.

– Pripremaju se novi kapaciteti u VG Goričanki koja će biti područni vrtić Cicibana. Tamo će se smjestiti šest odgojnih skupina. Zatim Gradići s tri odgojne skupine koji će biti područni vrtić Lojtrice te jedna skupina u sklopu nove škole u Dubrancu – dodala je pročelnica Krunić-Lukinić te naglasila kako se u idućoj 2025. godini kreće s izgradnjom dva potpuno nova vrtića.

– Oni će biti ukupnog kapaciteta za 400 djece, sada se rješava projektna dokumentacija, a ove godine na jesen će se dobiti glavni projekt koji kreće prema građevinskoj dozvoli i samoj izgradnji. Spomenimo i partnerstvo s Općinom Orle gdje će također biti izgrađen novi dječji vrtić, a on će spadati pod DV Velika Gorica. To partnerstvo osigurat će nova vrtićka mjesta za goričke mališane, odnosno njega će pohađati djeca koja žive u naseljima koja graniče s općinom – rekla je pročelnica.

Grad je krenuo i s izradom projektne dokumentacije za dva nova dječja vrtića s po dvije odgojne skupine i to u Kobiliću i Turopolju.

– U budućnosti imamo u planu da svaki gradski vrtić ima proširenje kapaciteta za djecu s teškoćama u razvoju. U ovom trenutku to imaju dvije odgojne skupine i to u Žireku. Svjesni smo da je takvih potreba sve više pa nam je to ujedno i strateški plan za buduće razdoblje – spomenula je Krunić-Lukinić.

Predškolski sustav nije samo usluga roditeljima već i pravo svakog djeteta na primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada, naglasila je savjetnica Arijana Mataga-Tintor.

– Želim naglasiti da djeca koja polaze u vrtiće dobivaju najbolju moguću podlogu za svoj budući život. Kako u kognitivnom tako u emocionalnom i socijalnom smislu. Izuzetno me veseli ova odluka i zapravo smo prvi veliki grad u Hrvatskoj koji će osigurati priuštiv, dostupan i inkluzivan vrtić za svako dijete – zaključila je na kraju Mataga-Tintor.