Grad Velika Gorica

Obavijesti

VG Vodoopskrba: voda u Kurilovcu je bistra i bez mirisa; do objave rezultata analize nije za piće

Produljuje se ograničenje korištenja vode u naselju Kurilovec (voda nije za piće i kuhanje, može se koristiti za pranje) do objave rezultata analize vode na parametre presudne za ukidanje ograničenja, a koji se očekuju tijekom sutrašnjeg dana. Spremnici s vodom za piće i dalje će biti dostupni korisnicima na lokacijama:
- A. K. Miošića, ispred k. br. 4a
- I. G. Kovačića, ispred k. br. 26
- Malogorička ulica, autocisterna

Iz VG Vodoopskrbe izvijestili su o situaciji vezanoj za vodoopskrbnu mrežu na području Kurilovca koja je zbog neugodnog mirisa koji su građani jučer primijetili intenzivno ispirana tijekom jučerašnjeg dana. Prema posljednjoj vijesti s terena u 11:40 sati voda je bistra, nema mirisa, a koncentracija klora u vodi je uobičajena, ističu iz VG Vodoopskrbe.

Nakon što je jučer VG Vodoopskrba zaprimila više dojava korisnika o neugodnom mirisu vode iz vodovoda koji su opisivali da voda “smrdi kao pokvarena jaja”, djelatnici Vodoopskrbe u 14,45 sati krenuli su s ispiranjem sustava i uzimanjem uzoraka za analizu obavijestivši građane o nastaloj situaciji putem lokalnih medija.

-Djelatnici vodoopskrbe sinoć su do 22 sata izvršili ispiranje vode na više lokacija u naselju Kurilovec i to u ulicama Kačićeva, Kirinčićeva, Fabijančićeva, Horvatova i Malogorička. Uzeti uzorci vode na analizi u Internom laboratoriju, a prvi nalazi očekuju se danas oko 15 sati. Na uzorcima zasad nema pojave bakterija, napominju iz Vodoopskrbe te će se oko 15 sati znati prvi rezultati mikrobiološke analize – izvijestili su iz VG Vodoopskrbe.

Danas su uzeti uzorci vode i za ovlašteni laboratorij županijskog Zavoda za javno zdravstvo kao i u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dio rezultata bit će poznat već danas, a ostatak tijekom sutrašnjeg dana, dodaju iz Vodoopskrbe.

Do nastale situacije došlo je zbog povlačenja ustajale vode, smatraju iz Vodoopskrbe nakon pregleda mreže.

-Izvršen je pregled mreže i zasunskih okana, nisu utvrđeni kvarovi, oštećenja niti bilo kakav vanjski utjecaj. Sumnjamo da je došlo do povlačenja ustajale vode, a vjerojatno zbog promjene smjera kretanja vode u cjevovodu. Miris ćemo otkloniti intenzivnim ispiranjem. U vodi je zabilježena uobičajena koncentracija klora što nam osigurava mikrobiološki ispravnu vodu (bez bakterija i virusa) – rekli su u Vodoopskrbi.

Tvrde da je ostali dio javne vodoopskrbne mreže je čist, nema prijava, voda je zdravstveno ispravna.

-Izvršili smo obveznu prijavu Stručnom povjerenstvu (nadležnost Ministarstva zdravstva) i državnom inspektoratu (poslano mailom, to je obvezan način postupanja sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju).

Ispiranja na nekim lokacijama još traju. Iz Vodoopskrbe kažu kako više nema neugodnog mirisa, a klora ima u vodi u potrebnim granicama. U 15 sati iz Vodoopskrbe će poslati novo izvješće o stanju na predmetnoj lokaciji.