Grad Velika Gorica

Vijesti

Uz novu mobilnu aplikaciju istražite ljepote Velike Gorice i okolice

vodic1Velika Gorica i Turopolje dobili su svoj mobilni turistički vodič pod nazivom “Touropolje.com” koji će domaćim i stranim gostima približiti ljepote, povijest i baštinu turopoljskog kraja. Web platforma i sve njene posebnosti danas su predstavljene na službenoj promociji u prostorijama Turističkog informativnog centra.

-Ponosan sam i sretan što prezentiramo aplikaciju koja će posjetiteljima omogućiti da upoznaju ljepote Velike Gorice i okolice kroz virtualne sadržaje, šetnje, priče. Aplikacija će promovirati bogatu kulturu i baštinu Velike Gorice i Turopolja, uistinu je to velika stvar za turizam u Velikoj Goricu za koju često naglašavam da imamo jaču, snažniju i ljepšu povijest nego što smo je do sada prezentirali, i ovo smatram velikim iskorakom i želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i vrijedno radili na ovoj aplikaciji-rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Ova web platforma pruža jedinstveno iskustvo istraživanja Velike Gorice putem osobnog mobilnog uređaja. Kroz nju, posjetitelji će imati pristup obilasku raznim lokalitetima s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, uz deset intrigantnih priča koje oživljavaju duh turopoljskog kraja.

-Ovo je ključni moment za istraživanje Turopolja, to je transformacija i vizija budućnosti, da promišljamo pametno i održivo. Da naše generacije i one poslije nas razmišljaju proaktivno jer održivi turizam je vizija djelovanje Turističke zajednice Zagrebačke županije i ponosna sam što je moja Velika Gorica dobila ovakav alat koji će služiti domaćim i stranim gostima-kazala je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Web platforma je rezultat dugogodišnjeg rada i suradnje, te predstavlja jedinstveni turistički vodič kroz ljepote Velike Gorice i turopoljskog kraja, pa sve do Vukomeričkih gorica i Vrhovja.

- Drago nam je da je naš turistički vodič ugledao svjetlo dana i da ga danas promoviramo jer smo s ovakvim alatom u korak s vremenom, digitalno, održivo i zeleno, i ovaj vodič ide u korak s tim trendovima. Intenzivno ćemo u narednom razdoblju promovirati ovaj naš alat kako bi bio dostupan i kako bi za njega čuli svi potencijalni korisnici, stranci ali i naši sugrađani koji su možda zaboravili priče našega kraja. U korak s trendovima u vodiču je moguće npr. Na korejskom poslušati sve što vas zanima jer je Croatia Airlines upravo uvela novu avioliniju za posjetitelje iz Južne Koreje – rekla je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Velika Gorica.

Web platforma sadrži 24 lokacije i deset turopoljskih priča, među kojima su povijest Velike Gorice, obrtništvo u Velikoj Gorici, zaštitnici Turopolja sveti Juraj i sveta Lucija, priča o podgutnici i poculici, turopoljskoj svinji, tradicionalnoj drvenoj arhitekturi, gradu zrakoplovstva, turopoljskom banderiju i Plemenitoj općini turopoljskoj.

Posebnost web platforme su virtualne šetnje. Do sada je snimljeno deset sakralnih objekata, a do kraja godine bit će dodano još pet.

Budući da su naše drvene kapele uglavnom zatvorene i za obilazak je potrebna prethodna najava, posjetitelji će moći stati ispred kapele i sa svojim mobitelom pokrenuti virtualnu šetnju i tako pogledati unutrašnjost kapele.

Zanimljivo je da će i strani turisti korištenjem aplikacije moći istovremeno čitati i slušati priče na svome jeziku. Korištenjem umjetne inteligencije Touropolje.com prevodi tekst na 20 jezika s mogućnosti proširenja na čak 67 svjetskih jezika.

Na 20 lokacija postavljeni su i QR kodovi čije skeniranje direktno vodi do sadržaju o lokalitetu, a korištenje navigacije odvest će vas do drugih znamenitosti.

Također, web platforma prenosi aktualne informacije iz Turističke zajednice grada Velike Gorice, kao i poveznice na gastro ponudu, smještajne kapacitete i biciklističke rute.

Turistička zajednica je projekt financirala prijavom na Javni natječaj Hrvatske turističke zajednice za financiranje projekata iz Fonda za turistički nerazvijene područja i kontinent, a uz HTZ projektni partneri su i Hrvatska pošta te Turistička zajednica Zagrebačke županije.

vodic2