Grad Velika Gorica

Vijesti

Kreće modernizacija javne rasvjete na području Velike Gorice

rasvjetaDanas je u zgradi Gradske uprave potpisan Ugovor o rekonstrukciji sustava javne rasvjete na području Grada Velike Gorice. Ugovor su potpisali gradonačelnik Krešimir Ačkar i predstavnica izabrane zajednice ponuditelja Anja Katalinić.

Sadašnji sustav javne rasvjete je energetski neefikasan i troši 7.220.180 kWh godišnje dok će modernizirani sustav trošiti 1.682.000 kWh godišnje što je smanjenje u potrošnji od 76.7 %.
Obzirom na sadašnje cijene energije ova investicija vratit će se za 5 godina.

Projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete na području Grada Velika Gorica planirana je zamjena 9.412 rasvjetnih svjetiljaka koje će se zamijeniti svjetiljkama u LED tehnologiji. Osim zamjene svjetiljaka projektom će se izvršiti izmiještanje 130 komada ormara javne rasvjete s pripadajućim mjernim mjestima (OMM) iz postojećih transformatorskih stanica (TS) u vlasništvu HEP-a, izvršiti će se ugradnja novo predviđene opreme u postojeće ormariće javne rasvjete, te će se izgraditi LORAWAN širokopojasna mreža za upravljanje javnom rasvjetom.

- Izuzetno mi je drago da nakon dugih priprema ovaj projekt modernizacije javne rasvjete kreće u realizaciju. Nema sumnje da je ovo najveći energetski projekt koji smo mi kao grad do sada pokrenuli. Ovo je jedan od projekata kojim smo krenuli u stvaranje energetski modernijeg i štedljivijeg grada. Znate da smo krajem prošle godine krenuli u realizaciju projekta “Velika Gorica – Solarni grad” kojim smo postavili solarne elektrane na više od 20 zgrada javne namjene što će isto tako pridonijeti smanjenju troškova energije – izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Rekonstrukciju sustava javne rasvjete na području Velike Gorice provodit će zajednica ponuditelja VERSO ALTIMA d.o.o., ELEKTRO-ENERGETIKA d.o.o. i BEST IN PARKING d.o.o. iz Zagreba, dok će poslove nadzora nad rekonstrukcijom sustava obavljati DS-ELING iz Rijeke.

Planirani rok provedbe projekta je 200 dana.

Ukupna investicija iznosi 4.401.558,75 eura od čega se 4.368.808,75 odnosi na rekonstrukciju javne rasvjete a na troškove nadzora 32.750,00 eura.

Sredstava za rekonstrukciju javne rasvjete na području Grada Velika Gorica osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021-2026 putem HBOR-a u iznosu od 3.5 milijuna eura dok Grad osigurava preostali dio sredstava putem proračuna.