Grad Velika Gorica

Iz medija

Gradonačelnik Ačkar: Želja za 2024. godinu je kontinuitet podrške koji danas imamo

dangradaGradonačelnik Krešimir Ačkar u 2023. godini obilježio je polovicu svoga mandata te je kraj godine prilika da se podvuće crta o prvom dijelu mandata, ali i svemu što nas čeka u godini pred nama. U razgovoru za posljednji broj VGdanas novina u protekloj godini istaknuo je što je obilježilo 2023. godinu, koji projekti su pred nama, a koji zapinju…

Što je po Vama obilježilo 2023. godinu?

Proaktivna suradnja sa Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima jedna je od najvećih promjena u vođenju Grada u protekle dvije godine. Nikada se u Velikoj Gorici nije više radilo i gradilo, nikada nismo imali toliko aktivnih projekata kao sada. Gledajući samo aktualne projekte više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženo je u Veliku Goricu kroz suradnju s Vladom i ministarstvima. Najveći dio sredstava odnosi se na nove vrtiće, energetsku obnovu škola, izgradnju poduzetničkog inkubatora, obnovu prometnica, razvoj biciklističke infrastrukture… Javnosti najvidljivija podrška koju smo dobili je ona za izgradnju nogometnog kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici što je rezultat cijelog niza aktivnosti u protekle dvije godine. Moram spomenuti i izvrsnu suradnju koju imamo i sa javnim poduzećima, posebno Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama, HEP-om, Hrvatskom poštom, ali i drugima…

Čini se kako je ovo bila godina asfaltiranja?

Osnovna komunalna infrastruktura mora biti na razini grada u kojemu živimo, a to svakako znači i adekvatne prometnice. U suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture osigurano je više od 8 milijuna eura odnosno 60 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti za asfaltiranje prometnica. Samo ovog proljeća asfaltirano je više od 50 kilometara cesta na području grada. Za usporedbu proteklih godina se asfaltiralo manje od 10 kilometara cesta godišnje. Uz uređenja prometnica u naseljima u 2024. godini imamo velike zahvate u samome gradu, krećemo s Jelačićovom ulicom i uređenjem Bratstva, i nizom drugih projekata. Osim asfaltiranja cesta prioritet nam je i podizanje prometne sigurnosti, prvenstveno kroz izgradnju nogostupa u našim naseljima, a konačno ćemo vidjeti i gradnju biciklističkih staza prema Novom i Starom Čiču te Maloj Buni što će znatno podići sigurnost kretanja pješaka i biciklista na najfrekventnijim prometnicama.

U 2023. godini promjena je bilo i u radu gradske uprave.

Najavljeni preustroj Gradske uprave dovršili smo već u prvoj polovici mandata. Smanjen je broj upravnih tijela i pročelnika, a smanjen je i broj zaposlenih u Gradskoj upravi, po prvi puta otkad Velika Gorica ima status grada. Naglasak novog ustroja je na kvalitetnoj pravnoj kontroli svih akata, aktivnijem pristupu prema EU fondovima i državnim natječajima, efikasnijem funkcioniranju komunalnog redarstva, te digitalizaciji i transparentnosti. Kad je riječ o transparentnosti mogu reći kako je od ove godine Velika Gorica apsolutno transparentan Grad, sve gradske isplate i svi računi javno su dostupni, svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro ne samo kad je u pitanju Gradska uprava, već i svi proračunski korisnici – vrtići, škole i ostale ustanove.

Je li sazrjelo vrijeme za predizborno obećanje o besplatnim vrtićima?

Ono što me kao gradonačelnika Velike Gorice čini posebno ponosnim jesu podaci o obuhvatu djece institucionalnim predškolskim sustavom, prema kojima smo ne samo iznad hrvatskog prosjeka, nego i iznad prosjeka Europske unije. Više od 96% djece u dobi od četvrte godine je uključeno u predškolski sustav, dok je u EU taj prosjek 95.3%. Ovakav europski standard rezultat je kontinuiranog povećanja kapaciteta u našim vrtićima i izgradnje novih objekata. Samo u protekle dvije i pol godine otvoreno je 250 novih mjesta u objektima u Selnici, Lukavcu, Maloj Buni, Koprivničkoj ulici i u zgradi VG Goričanke. Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića – u Kolarevoj ulici i Kurilovcu ukupnog kapaciteta 400 mjesta, te planiramo i urediti dodatne prostore u VG Goričanki za nekih stotinjak djece. Time ćemo osigurati ispunjenje naša dva temeljna cilja – osigurati mjesto u vrtiću za svu djecu te onda i potpuno oslobađanje roditelja od plaćanja vrtića od 1. rujna 2024. godine. Grad je i do sada pokrivao 78% ekonomske cijene vrtića dok su ostatak plaćali roditelji, a od sljedeće pedagoške godine preuzimamo i taj preostali dio kao demografsku mjeru. Sve navedeno ne bi bilo moguće bez stručnog i predanog rada naših odgojiteljica i svih djelatnika velikogoričkih vrtića, čiji rad smo vrednovali novim povećanjem plaća, kao i stručnih službi grada.

Što bi istaknuli iz gradskog Proračuna za sljedeću godinu?

Krajem studenoga izglasan je i proračun Grada Velike Gorice za 2024. godinu u visini 122 milijuna eura. Godina pred nama bit će godina izgradnje kapitalnih projekata. Nastavljamo s izgradnjom novih vrtića, i to u Kolarevoj i Kurilovcu, i povećanjem vrtićkih kapaciteta, gradimo dvije nove škole u Dubrancu i Kurilovcu, započinje izgradnja prvog centra za starije osobe, čeka nas i izgradnja autobusnog terminala u središtu grada. U suradnji sa Ministarstvom zdravstva i Zagrebačkom županijom podići ćemo razinu zdravstvene skrbi u gradu kao prvi korak prema uspostavi Medicinskog centra u sklopu Doma zdravlja. Završena je i gradnja Poduzetničkog inkubatora i Intepretacijskog centra Muzeja Turopolja koji će s radom krenuti u 2024. godini.

Može li Grad sve to financirati, niste se odlučili za podizanje poreza?

Trećina goričkog proračuna se puni iz vanjskih izvora, prije svega to su decentralizirana sredstva državnog proračuna, a tu su i veliki projekti koje sam već spomenuo koji su redom sufinancirani sredstvima EU i države. Nama su posljednjih godina rasli porezni prihodi i dobrim uravnoteženjem proračuna našli smo načina da gubitak prihoda od prireza kompenziramo projektima. Podržao sam poreznu reformu u Hrvatskom saboru, naravno da ćemo je na korist građana primijeniti i u Velikoj Gorici. Od iduće godine s izmjenama poreznih propisa koje je donijela Vlada RH, svi građani Velike Gorice imat će veća primanja, a posebno građani sa najnižim plaćama. Time će se povećati i realna kupovna moć građana i smanjiti socijalna nejednakost. Ne zaboravimo da se grad razvija stambenim fondom i novim gospodarskim aktivnostima, što sve ima utjecaja na proračun. Rezultati gospodarskog razvoja i investicijskog zamaha možda su najbolje vidljivi upravo u našem gradu. Velika Gorica je dana investicijski jedan od najaktivnijih gradova u Republici Hrvatskoj. Poslovna zona Rakitovec je popunjena, poslovna zona Meridian 16 izrasta u pravi poslovni grad, a pred nama je i otvaranje nove poslovne zone u Kušancu.

Je li se Velika Gorica promijenila po pitanju svoga identiteta „spavaonice“ Zagreba?

Velika Gorica je velika upravo po tome što nema jedan identitet već je grad skrojen za svakoga, svatko ima mogućnost ostvariti se u njemu. Možda je posljednjih godina istaknuto da se ubrzano razvijamo i da kao prometno sjecište je mjesto velikih gospodarskih mogućnosti, mjesto u kojemu mlade obitelji vide moderno mjesto za doseljavanje i život. No, i dalje grad ima svoju turopoljsku dušu koju najbolje čuvaju našu kulturno umjetnička društva, mi smo mjesto zajedništva kojemu svjedočimo u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, da živimo cijele godine sa zajednicom kroz civilne udruge, da je blago naše povijesti u arhivima Plemenite općine turopoljske… Zadatak javne uprave je omogućiti svima onima koji žele doprinijeti identitetu grada da imaju tu mogućnost, da ostvare sebe i tako obogate raznolikost naše Velike Gorice.

Smetaju li Vas te usporedbe sa Zagrebom?

Mi nismo u natjecanju sa Zagrebom niti to svojom veličinom možemo biti. Naš je zadatak stvoriti što bolji grad za život pored glavnog grada da koristimo benefite koje imamo zbog svoje blizine i povezanosti. Suživot nam je važan jer na nekoliko desetaka minuta od svojeg doma imamo najbolje doktore i medicinsku opremu u Hrvatskoj, najbolje fakultete, kulturne sadržaje, veliku ponudu poslova… Problemi koje Zagreb ima osjećamo i mi. Stanje u ZET-u nas je primoralo da tražimo za sebe boljeg prijevoznika, urušavanje odlagališta Jakuševec osjećaju naši Mičevčani, nedostatak vrtića onemogućava Goričanima koji rade u Zagrebu da koriste njihove vrtiće. Kao gradonačelnika me raduje kad čujemo od Zagrepčana koji su doselili u Veliku Goricu da im je to bila dobra odluka i vidljivo je danas da te migracije idu u našu korist.

Koji su projekti za koje ste očekivali da budu gotovi, ali nisu?

Oni najkompleksniji problemi značajno ovise i o, recimo, vanjskim faktorima odnosno ne odlučujemo sami o njima. Nezadovoljni smo da još nemamo radove na pročistaču otpadnih voda. Naša VGvodoopskrba je u trećem natječaju, nadamo se da će u sljedećim tjednima on polučiti uspjeha i donijeti nam izvođača radova. To je proces na koji mi nikako ne možemo utjecati, projekt je definiran, natječaji se odvijaju po zakonskim procedurama. Slično je i s javnim prijevozom gdje imamo veliku potrebu poboljšanja usluge u autobusnom prijevozu koji se nije mijenjao desetljećima, a Velika Gorica jest i tu očekujemo tijekom godine da novi sustav u potpunosti zaživi i da bude kvalitetniji. Velika sredstva trošimo na subvenciju ZET-u, sad ćemo pokazati da s istima možemo imati bolji prijevoz koji će na gradskim linijama biti i besplatan. Dom zdravlja nije pod našom ingerencijom, ali u suradnji sa Zagrebačkom županijom i ministarstvom ipak smo pronašli rješenja i isto tako tijekom godine vidjet ćemo dodatne zdravstvene usluge u našemu gradu. Vidjeli smo ove godine prvo ulaganje u srednjoškolsko obrazovanje, također pod upravom Županije, koja je EU sredstvima izgradila Centar izvrsnosti za CNC tehnologije. Iste iskorake tražimo i za gimnaziju i zrakoplovnu školu.

Pred Vama je super izborna godina – parlamentarni, europski i predsjednički izbori, sve prije 2025.godine i kraja gradonačelničkog mandata. Hoće li stranačke obaveze utjecati na rad u gradu?

Moj zadatak je i dalje raditi veliki posao za Veliku Goricu jer se kroz njega najbolje vidi koliko smo imali otvorena vrata u ministarstvima i dobru suradnju na državnoj razini s ljudima koji danas vode Hrvatsku. Vjerujem da to i naši građani prepoznaju i da će kroz realizaciju svih projekata i aktivnosti u našemu gradu vidjeti da je za Veliku Goricu oportuno da i dalje imamo taj kontinuitet suradnje.

Što biste poželjeli za sljedeću godinu?

Velika Gorica je danas kao grad puno toga. Ali, najbitnije od svega da je grad koji ima budućnost. Zasluga je to svih Velikogoričana koji svojim radom i ljubavi za ovaj grad, Veliku Goricu čine jednim od najpoželjnijih mjesta za život u Republici Hrvatskoj. Velika Gorica je danas obiteljski grad u punom smislu to riječi, grad koji obiteljima pruža sve za siguran i dostojanstven život, a djeci bezbrižno i sretno djetinjstvo. Tim putem ćemo nastaviti i u godinama pred nama. Upravo je to ono što samo i mogu poželjeti Gradu, kontinuitet podrške i razvoja koji danas imamo.

Izvor: VG Danas