Grad Velika Gorica

Vijesti

Svečana sjednica povodom Dana grada: Velika Gorica je jedan od najpoželjnijih gradova za život u RH

dangrada1Svečana sjednica središnje je događanje povodom današnje proslave Dana Grada Velike Gorice. U dvorani Pučkog otvorenog učilišta među brojnim uzvanicima danas su premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih i EU poslova Goran Grlić Radman, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar regionalnog razvoja Šime Erlić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tadić, zamjenik župana Ervin Kolarec, gradski vijećnici i pročelnici te drugi uzvanici.

Na samom početku himnu je otpjevala Josipa Gvozdanić uz klavirsku pratnju Krešimira Starčevića, dok je Dražen Pavin izveo skladbu “Turopolje moje zeleno”. Betlehemsko svjetlo među okupljene donijeli su izviđači Turopoljske udruge skauta Tur.

Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća podsjetio je na djelić turopoljske povijesti kako su članovi POT-a na blagdan svete Lucije držali Lucijsko spravišće i birali vodstvo za sljedeću godinu,a drugi savez Gradskog vijeća upravo je blagdan svete Lucije odredio i za Dan Grada Velike Gorice.

-2023. godina je na zalasku i koliko god nam se situacija na početku ove godine činila neizvjesnom iz više razloga, naš grad je ostvario napredak i razvoj, dovršena je izgradnja prekrasnog Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, niz projekata u našem gradu su u određenoj fazi razvoja, što ukazuje da nas u sljedećoj godini očekuje niz realiziranih projekata. Ti projekti dali su pravo našem gradonačelniku da predloži za 2024.godinu,a Vijeće usvoji, optimističan, ali realan Gradski proračun koji će odgovoriti na sve potrebe naših sugrađana, ali i postići nešto više u odnosu na prethodne godine. Od niza kapitalnih projekata administracija se odlučila na dva nova iskoraka, ukinuti prirez poreza na dohodak i osloboditi roditelje naših vrtićanaca plaćanja vrtića i tako pozitivno utjecati na plaće naših Velikogoričana. Ove i druge mjere potaknute su odlukama Vlade Rh koja nizom mjera i politika povećava plaće i podiže standard naših sugrađana- rekao je Bekić.

-Niz realiziranih projekata i onih koji će se ostvariti definiraju našu Veliku Goricu kao moderan grad s bogatom tradicijom i kulturom u kojem nijedna skupina sugrađana nije ostavljena po strani. Iz svih navedenih razloga postali smo demografski i gospodarski jedan od najpoželjnijih gradova Republike Hrvatske-zaključio je predsjednik Gradskog vijeća na kraju zahvalivši se svim vijećnicima na kvalitetnoj suradnji te poželjevši svim Velikogoričanima i Velikogoričankama sretan Dan Grada.

gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je kako je ponosan što se nalazi na čelu grada koji danas po svim pokazateljima jedan od najpoželjnijih gradova za život u Republici Hrvatskoj. Zasluga je to svih vas Velikogoričana koji svojim radom i ljubavi za ovaj grad čine Veliku Goricu našim sigurnim i sretnim domom, kazao je Ačkar poručivši zahvalu svima koji pomažu u ostvarenju toga cilja.

Ačkar je govorio transparentnosti i pristupačnosti rada Gradske uprave, ulaganja u kulturu i baštinu te isticanje turopoljskog identiteta čija priča kroz povijest nije bila dovoljno ispričana.

-Ponosan sam na to što je od ove godine naš proračun apsolutno transparentan jer se svaki cent uložen od građana ovoga grada vidi. Nakon sistematizacije Gradske uprave produljili smo radno vrijeme i naš Grad je otvoren za sve građane ne do 15 nego do 17. sati. Uspjeli smo postati središte u našoj kulturi i baštini i ne zaboravljamo na naš identitet koji kroz povijest nije bio dovoljno ispričan. Tu je i naša podgutnica koja je preteča kravati – kazao je Ačkar.

Osvrnuo se na velika ulaganja u svim područjima života te istaknuo kako je u ovom trenutku preko 20 milijuna eura nepovratnih investicija vlade Republike Hrvatske i Europske unije uloženo u projekte za naš grad.

- Utječe to na podizanje komunalnoga, predškolskoga, školskoga standarda kao i Veleučilišta i svega što je najbitnije nama ovdje danas – kazao je Ačkar.

Velika Gorica postaje dom hrvatskog nogometa, dobiva dugo željeni starački dom, sva djeca s ispunjenim uvjetima uspijevaju biti upisana u vrtić te će on od iduće pedagoške godine svim Velikogoričanima biti besplatan. Otvaraju se škole i vrtići, asfaltirano je rekordnih 50 kilometara prometnica, kazao je Ačkar.

Dodao je kako kvalitetan rad nije slučajan već je produkt minucioznoga pristupa i jednoga srčanoga rada predanosti gradu. Ačkar je zahvalio suradnicima, ali i premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH.

- Postali smo dom hrvatskoga nogometa, dom Hrvatske pošte, dom mnogih europskih i svjetskih giganata, Velika Gorica je puno izgrađenija, na 22 objekta smo postavili solarne elektrane, gradimo dvije nove škole i dva vrtića, i ja vam od sveg srca u ime svih Velikogoričana mogu reći hvala. Uz ovakvu podršku Vlade govorio sam da je teško biti neuspješan gradonačelnik – kazao je Ačkar.

Čestitke za Dan Grada i blagdan svete Lucije Velikogoričanima i gradskom vodstvu uputio je i premijer Andrej Plenković.

-Velika Gorica postala je ne samo važno gospodarsko i prometno središte, veći sportsko središte što smo donijeli projektom izgradnje nogometnog kampa. Pokazujete i snažne iskorake koji su se mogli vidjeti kada smo posjetili izgradnju poduzetničkog centra, kada vidimo vaša ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, u zdravstvenu, nije čudo da ste postali atraktivan grad za život na karti Hrvatske. Prekrasno je vidjeti koliko sportskih društava imate kada smo bili ovdje povodom Europskog tjedna sporta…Ja se doista veselim nastavku suradnje s mladim timom koji vodi Veliku Goricu, vrata svih ministarstva su vam otvorena i mislim da smo ostvarili ne samo visok stupanj povjerenja nego jednu munjevitu operativnost u realizaciji projekata. Uz iskrene čestitke i pohvale za sve napore gradonačelniku i njegovom timu želim vam svako dobro, da lijepo provedete Dan grada i blagdan svete Lucije i da zajedno nastavimo raditi za dobro Velikogoričanki i Velikogoričana-rekao je premijer Andrej Plenković.

dangrada2dangrada3dangrada4dangrada5