Grad Velika Gorica

Vijesti

Od livade do inkubatora: U 13 mjeseci Velika Gorica dobila mjesto za mlade poduzetnike

ink1Na više od 2 000 kvadrata površine u Velikoj Gorici izgrađen je moderan poduzetnički inkubator – mjesto koje za cilj ima podići razinu pozitivne poduzetničke klime i rasta zapošljavanja na širem području našeg grada. U novo izgrađenoj zgradi koja se nalazi u Podložnici danas je održana završna konferencija ovog kapitalnog projekta za razvoj poduzetništva.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.477.013,43 eura od čega je čak 2.820.359,68 eura sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa OP Koherentnost i kohezija te 656.653,75 eura sredstvima korisnika.

Unutar novoizgrađene zgrade neto površine 1845,10 kvadrata na dvije razine nalaze se 32 ureda od kojih je 26 namijenjeno poduzetnicima, 24 radna mjesta u zajedničkom radnom prostoru za poduzetnike početnike, dvije manje dvorane za sastanke, velika modularna dvorana ukupnog kapaciteta 150 mjesta sa svom popratnom opremom i tehnikom. Tu je i specijalizirana oprema ICT koja je na raspolaganju svim korisnicima inkubatora, (3d skener, 3d printer, dron opremljen posebnom kamerom, 3 mini laboratorija).

Izgradnja poduzetničkog inkubatora trajala je 13 mjeseci, a zadovoljstvo procesom i tijekom samog projekta naglasio je na završnoj konferenciji pročelnik UO za gospodarski razvoj, poljoprivredu i EU fondove Domagoj Ilečić.

-Građevinski radovi su gotovi, sva oprema je isporučena, izvođač je još dužan počistiti prostor nakon čega slijedi primopredaja objekta. Jako smo zadovoljni brzinom izvođenja radova nepunih 13 mjeseci se završio objekt od livade do inkubatora. Dugoročno će projekt imati velik utjecaj na grad Veliku Goricu, na razvoj gospodarstva pogotovo malih i mikro poduzetnika, svih onih koji se žele okušati na tržištu dobit će svu pomoć koja im je potrebna. Od stručne mentorske podrške do jednog prostora na europskom nivou što će im onda biti osnovna infrastruktura na njihovom putu i razvoju da postanu globalna poduzeća i brzorastuće tvrtke tzv. start up-ovi – kazao je Ilečić.

Poduzetnički inkubator namijenjen je ponajprije mladima koji dolaze s inovativnim idejama i željom da pokrenu vlastito poduzeće. Inkubator im je spreman pružiti podršku na tom putu kroz mogućnost stjecanja novih vještina i znanja da ojačaju svoje ideje, steknu samopouzdanje i razviju svoje tržište. Drugu ciljanu skupinu čine studenti i učenici koji će kroz izvođenje prakse i stjecanja kontakata s poduzetništvom i poduzetničkom klimom razviti poduzetničke vještine i praktična iskustva, a što će im omogućiti bolju poziciju na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Treća ciljana skupina su poduzetnici do pet godina starosti koji će dobiti pristup suvremenim znanjima te boljem međusobnom umrežavanju i povezivanju.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je kako ovakvi projekti čine razliku među gradovima te posebno naglasio važnost povlačenja sredstava iz EU fondova koje je u Velikoj Gorici postalo pravilo.

-Uistinu ovaj primjer poduzetničkog inkubatora čini razliku između prosječnih gradova koji brinu o osnovnoj komunalnoj infrastrukturi koju moraju osigurati, i od onih gradova koji razvijaju poželjan grad za život, za mladu obitelj, za mladoga poduzetnika koji će se upravo najbolje moći ostvariti kroz jedan ovakav oblik inkubacije uz podršku kakvu su do sada mogli samo sanjati. Uz to što je uspješno povučeno preko 22 milijuna kuna iz EU Fondova tada, a manji dio gradskoga novca uz zemljište i infrastrukture je jedan veliki uspjeh. Posebno me veseli što je to u Velikoj Gorici već postalo pravilo – rekao je Ačkar podsjetivši na druge projekte koji slijede poput staračkog doma, škole u Kurilovcu s pripadajućom dvoranom te dva nova vrtića za što je sve osigurano sufinanciranje iz europskih, državnih ili županijskih sredstava. Ačkar je stoga posebno zahvalio timu na čelu s pročelnikom Ilečićem kazavši kako je to dokaz njihove kompetencije i stručnosti prilikom pripreme projekata.

Poduzetnički inkubator uskoro će biti potpuno spreman za početak rada te je danas najavljeno kako slijedi objava javnog poziva za sve koji budu zainteresirani za korištenje njegovog prostora i usluga.

ink2ink3