Grad Velika Gorica

Vijesti

Jednake mogućnosti za sve: Novo kombi vozilo za sugrađane s invaliditetom, a rješava se i problem neadekvatne rampe kod policije

inv1Sve do subote u Velikoj Gorici provode se programi u sklopu akcije “Volim život”, kojom se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom u našem gradu. Tako je danas u Pučkom otvorenom učilištu održan susret osoba s invaliditetom i gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom na kojem se razgovaralo o aktualnim problemima i provedenim mjerama iz Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Velika Gorica.

– Hvala svima koji nesebično dajete sebe te svojim djelovanjem, unatoč otežanim životnim okolnostima i invaliditetu, dajete svijetli primjer, optimizam i budućnost svima onima kojima je teško te budite vjeru i nadu koja može proizaći samo iz toploga srca i plemenitih osoba koje vi definitivno jeste – poručio im je gradonačelnik Ačkar te istaknuo kako je iduće godine u planu donošenje Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom.

Jedan od problema koje je mučio je naše sugrađane s invaliditetom je bio pristup goričkoj policijskoj postaji i neadekvatno postavljena rampa.

– Imamo od ministra obećanje da će se krenuti u javnu nabavu i da će se taj dio ubrzo riješiti – rekao je gradonačelnik.

A članove Udruge Suncokret uskoro će odahnuti, dugogodišnji problem oko prostora ubrzo će biti riješen.

– Malo smo zakasnili s prostorom, ali dogovor je konačno postignut. Imali smo malih zapreka, no to smo riješili i prostor kada bude adaptiran s tim danom će se ući u njega – dodao je Ačkar i naglasio još kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan, a povećan je i broj zaposlenih osoba s invaliditetom u gradskoj upravi, javnim ustanovama i poduzećima.

Još jedna dobra vijest je i nabavka novog kombi vozila u suradnji s Društvom Crvenog križa Velika Gorica.

– Uskoro ćemo nabaviti treće takvo vozilo. Odradili smo javnu nabavu i vozilo bi trebalo stići u siječnju iduće godine. Cijena mu je oko 70 tisuća eura, a mora još ići na doradu kako bi se prilagodilo osobama s invaliditetom. Nadamo se da će u ožujku biti u pogonu – rekla je Renata Deak iz Crvenog križa.

Neka od postavljenih pitanja gradonačelniku bila su i obnova Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebačkoj, uvođenje božićnica i uskrsnica osobama s invaliditetom, a istaknut je i problem pronalaska asistenta osobama s teškoćama.

A u Galeriji Trumbetaš prisutni su imali priliku razgledati izložbu radova članova Udruge Suncokret koju su nazvali ‘Kreativa s posebnim dodirom – to smo mi’. Radovi su nastali na radionicama koje su namijenjene članovima Udruge, njihovim roditeljima i skrbnicima kao i svim drugim članovima koji se žele uključiti u rad. Bit će tako izložene slike Eleonore i Ivice, skulpture Krešimira Habljaka i kreativni radovi Štefice Dianežević. Izložbu možete pogledati do 6. prosinca.

inv2