- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Završena izgradnja Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Posted By export-11 On 21.11.2023. @ 22:04 In Vijesti | Comments Disabled

icmt1 [1]Projekt izgradnje Interpretacijskog centa Muzeja Turopolja pri samom je kraju. Danas je ondje održana Završna konferencija ovog EU projekta koji će značajno doprinjeti očuvanju kulturne baštine Velike Gorice i cijelog Turopolja.

Projekt je ukupne vrijednosti 1 318 439,98 eura, a čak 91% sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije, dok je preostali iznos osigurao Grad Velika Gorica.

Projekt obnove podrazumijevao je uklanjanje starog, trošnog dvorišnog objekta i izgradnju suvremene muzejske zgrade s višenamjenskom dvoranom za posjetitelje, odgovarajućim depoom za čuvanje predmeta muzejskih zbirki te suvremenim radnim prostorom za zaposlenike. Centar se nalazi u dvorišnom djelu iza zgrade u kojoj je nekad bilo velikgoričko rodilište.

Kako je tekao projekt izgradnje od prvog dana do danas predstavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove EU Domagoj Ilečić.

-Radi se o projektu koji je proizišao iz natječaja za koji je bilo prihvatljivo prijaviti objekt koji je zapušten, i nema namjenu. Mi smo se odlučili za ovo jer Muzej Turopolja godinama na 5-6 lokacija u neadekvatnim uvjetima deponira fundus muzejske baštine i odlučili smo uz to napraviti interpretacijski prostor i multifunkcionalnu dvoranu gdje će se posjetiteljima pričati priča o Turopolju-rekao je Domagoj Ilečić.

Nakon pet godina Interpretacijski centar je gotov, a kako bi se pustio u uporabu potrebno je još opremiti ga i dobiti uporabnu dozvolu.

-Prvi izazov je ovih godina bio prikupiti i kompletirati svu dokumentaciji, potom napisati prijavu jer je bila veoma jaka konkurencija posebno kad su u pitanju projekti iz Zagreba, tu su bile i dvije godine administrativnih prepreka, zahtjevno je bilo i po pitanju izvođenja građevinskih radova, ali sada slijedi opremanje objekta i kad se to dovrši najavit ćemo i samo otvorenje-dodao je pročelnik Ilečić.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar kazao je kako je ovim projektom započela nova era za Muzej Turopolja, sve njegove djelatnike i korisnike.

-Izgradnja interpretacijskog centra jedan je od primjera uspješnog povlačenja sredstava Europskih fondova na gradskim projektima, te suradnje Grada Velike Gorice i Vlade Republike Hrvatske. S novim interpretacijskim centrom počinje i nova povijest Muzeja Turopolja koja ima jaku i prepoznatljivu tradiciju koja do sada možda nije bila dovoljno prezentirana van Turopolja, a s ovim modernijim pristupom ćemo moći prezentirati dragulje naše baštine koju posjedujemo, a da toga nismo možda ni svjesni-rekao je na konferenciji gradonačelnik Ačkar.

Veliko zadovoljstvo projektom istaknula je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

-Ovime dobivamo prostor da se još više otvorimo prema građanima, ustupimo prostor za udruge koje imaju kvalitetne programe i sada će imati prostor gdje ih provoditi. Dobit ćemo i prostor na otvorenom što je neprocjenjivo i adekvatni depo. Kada uzmete u obzir da se u zbirci Muzeja nalaze predmeti različitih materijala koji se moraju čuvati u određenim uvjetima kad je u pitanju temperatura, vlaga, svjetlo, sada ćemo dobiti adekvatni prostor da na adekvatan način i očuvamo taj dio baštine-kazala je ravnateljica Biškupić Čurla dodavši kako čuvaju preko 4.000 predmeta u svom fundusu.

Ovaj Centar budućim naraštajima služit će kao dokumentacijska, informacijska, komunikacijska i obrazovna točka za prijam posjetitelja zainteresiranih za kulturnu baštinu turopoljskog kraja, a čime se revitalizirao zapušteni i devastirani prostor u našem gradu.

icmt2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2023/11/zavrsena-izgradnja-interpretacijskog-centra-muzeja-turopolja/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/icmt1.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/icmt2.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal