Grad Velika Gorica

Vijesti

Završena izgradnja Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

icmt1Projekt izgradnje Interpretacijskog centa Muzeja Turopolja pri samom je kraju. Danas je ondje održana Završna konferencija ovog EU projekta koji će značajno doprinjeti očuvanju kulturne baštine Velike Gorice i cijelog Turopolja.

Projekt je ukupne vrijednosti 1 318 439,98 eura, a čak 91% sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije, dok je preostali iznos osigurao Grad Velika Gorica.

Projekt obnove podrazumijevao je uklanjanje starog, trošnog dvorišnog objekta i izgradnju suvremene muzejske zgrade s višenamjenskom dvoranom za posjetitelje, odgovarajućim depoom za čuvanje predmeta muzejskih zbirki te suvremenim radnim prostorom za zaposlenike. Centar se nalazi u dvorišnom djelu iza zgrade u kojoj je nekad bilo velikgoričko rodilište.

Kako je tekao projekt izgradnje od prvog dana do danas predstavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove EU Domagoj Ilečić.

-Radi se o projektu koji je proizišao iz natječaja za koji je bilo prihvatljivo prijaviti objekt koji je zapušten, i nema namjenu. Mi smo se odlučili za ovo jer Muzej Turopolja godinama na 5-6 lokacija u neadekvatnim uvjetima deponira fundus muzejske baštine i odlučili smo uz to napraviti interpretacijski prostor i multifunkcionalnu dvoranu gdje će se posjetiteljima pričati priča o Turopolju-rekao je Domagoj Ilečić.

Nakon pet godina Interpretacijski centar je gotov, a kako bi se pustio u uporabu potrebno je još opremiti ga i dobiti uporabnu dozvolu.

-Prvi izazov je ovih godina bio prikupiti i kompletirati svu dokumentaciji, potom napisati prijavu jer je bila veoma jaka konkurencija posebno kad su u pitanju projekti iz Zagreba, tu su bile i dvije godine administrativnih prepreka, zahtjevno je bilo i po pitanju izvođenja građevinskih radova, ali sada slijedi opremanje objekta i kad se to dovrši najavit ćemo i samo otvorenje-dodao je pročelnik Ilečić.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar kazao je kako je ovim projektom započela nova era za Muzej Turopolja, sve njegove djelatnike i korisnike.

-Izgradnja interpretacijskog centra jedan je od primjera uspješnog povlačenja sredstava Europskih fondova na gradskim projektima, te suradnje Grada Velike Gorice i Vlade Republike Hrvatske. S novim interpretacijskim centrom počinje i nova povijest Muzeja Turopolja koja ima jaku i prepoznatljivu tradiciju koja do sada možda nije bila dovoljno prezentirana van Turopolja, a s ovim modernijim pristupom ćemo moći prezentirati dragulje naše baštine koju posjedujemo, a da toga nismo možda ni svjesni-rekao je na konferenciji gradonačelnik Ačkar.

Veliko zadovoljstvo projektom istaknula je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

-Ovime dobivamo prostor da se još više otvorimo prema građanima, ustupimo prostor za udruge koje imaju kvalitetne programe i sada će imati prostor gdje ih provoditi. Dobit ćemo i prostor na otvorenom što je neprocjenjivo i adekvatni depo. Kada uzmete u obzir da se u zbirci Muzeja nalaze predmeti različitih materijala koji se moraju čuvati u određenim uvjetima kad je u pitanju temperatura, vlaga, svjetlo, sada ćemo dobiti adekvatni prostor da na adekvatan način i očuvamo taj dio baštine-kazala je ravnateljica Biškupić Čurla dodavši kako čuvaju preko 4.000 predmeta u svom fundusu.

Ovaj Centar budućim naraštajima služit će kao dokumentacijska, informacijska, komunikacijska i obrazovna točka za prijam posjetitelja zainteresiranih za kulturnu baštinu turopoljskog kraja, a čime se revitalizirao zapušteni i devastirani prostor u našem gradu.

icmt2