Grad Velika Gorica

Obavijesti

Velikogorički učenici tradicionalno će paliti svijeće za Vukovar duž Zagrebačke ulice

vukovar4Uoči sutrašnjeg Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju danas od 16:30 , pa do 18:00 sati duž Zagrebačke ulice učenici goričkih osnovnih škola palit će lampaše u znak sjećanja.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje bit će obilježen na način da će se u razdoblju od 16:30 do 18 sati postavljati svijeće (lampioni) uz rub pločnika Zagrebačke ulice na sljedeći način: od početka tržnog centra do poslovnice Zagrebačke banke (OŠ Vukovina) od poslovnice Zagrebačke banke do zgrade Gradskog poglavarstva (OŠ Novo Čiče) od ljekarne „Kenfelj“ do Kurilovečke ulice (OŠ Jurja Habdelića) od Kurlovečke ulice do robne kuće (OŠ Eugena Kvaternika) od robne kuće do Pučkog otvorenog učilišta (OŠ Nikole Hribara) od Pučkog otvorenog učilišta do Kolodvorske ulice (OŠ Eugena Kumičića) od Kolodvorske ulice do Zagrebačke ulice 75 (Ulica Bratstvo I.) (OŠ Velika Mlaka) i od Zagrebačke ulice 75 do ulice Antuna Gustava Matoša (OŠ Šćitarjevo).

Obilježavanju Dana sjećanja pridružuju se i brojni mjesni odbori i udruge u goričkim naseljima. Lampaši će se paliti u mjestu Turopolje kod raspela u Park turopoljskih branitelja (društveni dom), a nakon toga i duž ulice Drage Lučana (od željeznice prema Rakitovcu) od 18 sati.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin i Mjesni odbor Mraclin pozivaju na paljenje lampiona u spomen na sve žrtve Domovinskog rata, kao i na žrtvu Vukovara i Škabrnje u petak od 17,45 u Mraclinu.

-MO Mraclin donirao je lampaše koji će biti postavljeni na potezu Ulice Braće Radić od Parka Tomislava Hrkovca pa prema pruzi. Početak ove komemorativne manifestacije, odlazak od Vatrogasnog doma do Tomislavovebiste, zakazan je za petak 17. studenoga u 17.45 h – poručili su iz Mraclina.

Od 18,30 kreće okupljanje mještana Donje Lomnice.

-Poštovani mještani i mještanke Donje Lomnice.U organizaciji Mjesnog odbora i svih udruga našeg mjesta organizira se u petak 17.11.2023 u 18.30 sati paljenje svijeća povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara .
Okupljanje je kod spomenika poginulih branitelja Domovinskog rata u Donjoj Lomnici. Uz molitvu krećemo paljenjem svijeća kroz mjesto – izvijestili su iz KUD-a Nova Zora, Donja Lomnica.

Udruga Moj Buševec tradicionalno već trinaestu godinu za redom povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje organizira prigodno obilježavanje ovih spomendana.

U spomen na sve žrtve Domovinskog rata, ovog će se petka, 17.studenog, u 17:00 sati paliti lampioni na Trgu Seljačke sloge za što je spremno 600 lampiona kojima će se ispisati ime grada heroja.

-Pripremili smo 600 lampiona koje se mogu besplatno preuzeti na našem štandu kod crkve gdje ćemo upaljene postaviti na predviđeno mjesto ispisivanjem riječi dužine 20 metara grada heroja “VUKOVAR” kao i na 3,5 m visokog postolja u obliku Vukovarskog vodotornja – poručuju organizatori.

Mještanima Buševca već tradicionalno pridružit će se i učenici Područne škole Buševec kao i učenici Zrakoplovno tehničkom školom Rudolfa Perišina Velika Gorica.

Također u petak, 17. studenog u 17:30 sati okupit će se Velikogoričani u Zvonimirovoj ulici na livadi ispred kućnog broja 22 i 24 gdje će se održati prigodna molitva, zapaliti svijeće , a potom u procesiji proći do crkve Navještenja BDM na misu u 18:30 sati. Nakon svete mise slijedi i druženje u dvorani “Nazaret”.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na obljetnicu pada herojskog grada Vukovara, u petak 17.11. u 18 sati, zapalit će se svijeće i u Vukovini. Okupljanje mještana je ispred Križa u dvorištu crkve Pohoda Blažene Djevice Marije.

-Pozivamo vas da nam se pridružite u molitvi i paljenju svijeća za herojski grad povodom Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju-pozvali su iz Mjesnog odbora Vukovina.

Iz Gradske četvrti Kurilovec pozivaju mještane na obilježavanje ovog dana također u petak. Svijeće će se paliti kod spomenika u Kurilovcu od 19 sati.

Od 18 sati dan sjećanja na pad Vukovara i Škabrnje obilježit će se na Plesu kod raspela.

-Neka nam ovo bude prilika da odamo počast svima koji su hrabro stali u obranu naših gradova, te da nikada ne zaboravimo njihovu žrtvu-poručili su iz GČ Pleso.

Svijeće će se paliti i u Kučama.

-Poštovani mještani i prijatelji ovim putem vas pozivamo da obilježimo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem lampaša u Parku hrvatskih branitelja te Petrovoj ulici i ulici Svetog Fabijana dana 17.11.2023. (petak) s početkom u 18 sati – poručuju iz Mjesnog odbora Kuče.

Kod kapelice svetog Jurja u Starom Čiču svijeće za sve žrtve Vukovara i Škabrnje palit će se u petak od 18 sati čime će mještani odati počast svim palim žrtvama.

Svijeće za Vukovar palit će se i u Gradićima.

-Kao i svake godine večer uoči obljetnice pada Vukovara okupit ćemo se kod naše kapelice na molitvi i paljenju lampiona. Zbog najavljenog lošeg vremena nećemo ići kroz naše ulice već ćemo sve svijeće upaliti kod kapelice. Svi koji mogu neka na svojim prozorima također upale svijeće. Okupljanje je večeras u 19,00 sati-poručili su iz Gradića.