Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik Ačkar predstavio prijedlog Proračuna za 2024.: godina izgradnje kapitalnih objekata, besplatnih vrtića i novog lokalnog prijevoza

proracunUoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, u Gradskoj upravi je održana konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima predstavio prijedlog Proračuna za 2024. godinu.

Proračun za 2024. godinu iznosi ukupno 122.076.290,00 eura, a 2024. godina će biti godina izgradnje kapitalnih projekata na području grada.

-Nastavljamo s izgradnjom novih vrtića i povećanjem vrtićkih kapaciteta, gradimo dvije nove škole, započinje izgradnja prvog centra za starije osobe, čeka nas izgradnja autobusnog terminala i cestovne infrastrukture te podižemo sigurnost u prometu i gradimo nove nogostupe-poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar objašnjavajući stavke proračuna.

Među brojnim stavkama ističe se ranije najavljena novost da će budžete roditelja sljedeće godine rasteretiti besplatni vrtići od 1. rujna 2024. godine.

-Da pojasnimo vrtić nije nikad besplatan nego je činjenica da je ekonomska cijena 344 eura. Roditelji sada za prvo dijete plaćaju 22 posto te cijene, potom je manje za drugo dijete, besplatno za treće i svako sljedeće, kao što je i za djecu s invaliditetom i dr-kazao je gradonačelnik dodavši kako je to ispunjenje obećanja kojeg je dao Velikogoričanima.

Za izgradnju novog autobusnog terminala u Proračunu je predviđeno 3 milijuna eura. Uz to i javni prijevoz u gradu bi trebao postati besplatan dolaskom novog koncesionara dok ZET-ove linije od Velike Gorice do Zagreba ostaju prometovati kao i do sada.

-ZET nastavlja voziti prema ZG, ali utrostručila se cijena subvencije. Više je tu faktora, npr. u Velikoj Mlaki svi moraju km i pol do glavne ceste do busa za Veliku Goricu ili za Zagreb, a s novim koncesionarom povezat će se od Mičevca koji do sada nije bio povezan s Goricom, i što je najbitnije željeznička stanica povezat će se gradskom autobusnom linijom-pojasnio je gradonačelnik Ačkar.

-Podigli smo izdvajanja za sportaše našega grada, preko 7.600 sportaša je registrirano u Velikoj Gorici, radit će se nova sportska dvorana kraj postojeće za što se izdvaja 1,5 milijuna eura-dodao je.

Predloženim proračunom u sljedećoj godini povećavaju se i sredstva za male komunalne akcije mjesne samouprave, nastavlja se stipendiranje učenika i studenata kao što je pomoć za sve srednjoškolce, zadržava se dosadašnju razina socijalnih izdvajanja npr. pomoć za novorođenče za što je u Proračunu predviđeno 330 tisuća eura ili za umirovljenike za koje su osigurane božićnice i uskrsnice za što je previđeno 270 tisuća eura.

-Za pomoć novorođenčadi se izdvaja 270 eura za prvo dijete, 1350 za treće, a za četvrto i svako sljedeće 2000 eura pomoći, sve je to u Proračunu kao i uskrsnice za umirovljenike koje su najveće u Hrvatskoj-dodao je Ačkar.

Povećano financiranje prati sve gradske zajednice, a značajna izdvajanja očekuju se za projekte energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

Prezentacija Proračuna za 2024. (PDF)