Grad Velika Gorica

Vijesti

Vlada RH uručila ugovore za gradnju Centara za starije, Velikoj Gorici 6,1 milijun eura

czs1U Kongresnoj dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održano je svečano potpisivanje i uručivanje ugovora za Poziv „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“.

Podjela ugovora održala se danas uoči svečane sjednice Nacionalnog vijeća za starije umirovljenike i starije osobe, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

“Tako stavljamo u fokus naše sugrađane starije dobi, treće dobi kao što kažemo, o kojima moramo posebno voditi računa. Poruka današnjeg potpisivanja čak 18 ugovora je da je svih 18 županija koje su se javile na ovaj natječaj dobilo sredstva za jedan centar”, rekao je premijer Plenković.

Jedan od 18 odabranih projekata za financiranje bespovratnim sredstvima iz NPOO-a je i Projekt „Centar za starije osobe u Velikoj Gorici“ .

- Zahvaljujemo Vladi na ovom povijesnom ugovoru, sama činjenica da nikada do sada Zagrebačka županija ni Velika Gorica nisu imali instituciju ovakvog oblika govori dovoljno koliko je ovo bitno. Smještajni kapaciteti za cjelodnevni boravak u našem centru će biti 102 mjesta, izvaninstitucijske usluge će biti za preko 500 korisnika, što je jedan europski standard i nešto prekrasno jer će svi oni koji se neće naći na listi moći svakog dana koristiti usluge ovog centra. Uistinu hvalevrijedan projekt – izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Projektom se predviđa izgradnja i opremanje zgrade gotovo nulte kategorije (nZEB), građevinske bruto površina (GBP) od 5.960,70 m2 na adresi Podložnica 4, 10410 Velika Gorica.

Cilj projekta je unaprijediti razvoj socijalnih usluga u zajednici u svrhu poboljšanja dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe i prevencije institucionalizacije na području Zagrebačke županije kroz izgradnju i opremanje Centra za starije osobe u Velikoj Gorici kojim će se stvoriti preduvjeti za pružanje cjelovite skrbi starijim osobama koje žive kod kuće kroz izvaninstitucijski oblik skrbi.

Iznimno će se pružati usluga smještaja starijim potpuno funkcionalno ovisnim osobama čije potrebe ne mogu biti zadovoljene pružanjem izvaninstitucijskih usluga.

Projektom se predviđa integrirana cjelovita skrb za starije osobe koja uz socijalne usluge podrazumijeva i zdravstvenu skrb na primarnoj razini.

Vrste i kapacitet usluga koje će pružati u sklopu Centra su sljedeće:
Izvaninstitucijske usluge
- pomoć u kući
- poludnevni boravak – I. stupanj usluge
- cjelodnevni boravak – II. stupanj usluge
- savjetovanje (individualno / grupno)
- psihosocijalno savjetovanje (individualno / grupno)
- psihosocijalna podrška – Fizikalna terapija (individualno/grupno)
- psihosocijalna podrška – Radna terapija (individualno/grupno)
- psihosocijalna podrška – Kineziterapija (individualno/grupno).

Institucijske usluge:
- smještaj – III. stupanj
- smještaj – IV. stupanj
- smještaj – starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja.

Integrirana primarna zdravstvena skrb:
- ambulanta obiteljske (opće) medicine
- radna terapija (individualno/grupno)
- fizikalna terapija (individualno/grupno)

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi 11.705.428,82 EUR, od čega su odobrena bespovratna EU sredstva u iznosu od 6.138.429,89 EUR (52,44%).

czs2

HR Financira Europska unija_POS