- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Velika Gorica neće povećavati porez na dohodak, veće plaće svim Velikogoričanima

Posted By export-11 On 24.10.2023. @ 11:42 In Vijesti | Comments Disabled

press [1]Grad Velika Gorica bit će među gradovima koji neće mijenjati poreznu politiku nauštrb svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpunosti ići u korist zaposlenih građana. Konkretno, u slučaju Velikogoričana ukida se prirez poreza na dohodak koji u Velikoj Gorici iznosi 12%. Ovo porezno opterećenje punilo je gradsku blagajnu s oko 4 milijuna eura odnosno bio je na razini od 29 milijuna kuna u prošloj godini.

Neki gradovi, kao što su Zagreb, Split i Rijeka, već su najavili da će svoje minuse u blagajni kompenzirati povećavajući stope poreza na dohodak, a iz gradske uprave potvrdili su nam da to neće biti slučaj u Velikoj Gorici. Prema postojećem sustavu stope poreza na dohodak su iznosile 20% i 30%, ovisno o primanjima iznad ili ispod porezne osnovice od 47.780,28 € dohotka godišnje, što je sada povećano na 50.400€. Prema novom Zakonu, ukoliko se želi kompenzirati manjak prihoda od ukidanja prireza, za naš grad te stope je moguće podignuti na 23% i 34,5%, no gradsko vodstvo odlučilo se zadržati stare stope od 20% i 30%.

- Porezna politika Vlade Republike Hrvatske u posljednjih nekoliko izmjena bila je u potpunosti usmjerena prema rasterećenju građana i gospodarstva, naročito prema povećanju primanja građana, te i mi želimo s takvim stavom ići prema našim građanima. Manjak prihoda Grada nadoknadit će se povećanjem prihoda kroz veću gospodarsku aktivnost na našem području, kao i povlačenjem sredstava iz nacionalnih i EU fondova, te ćemo tako i planirati buduće proračune – rekao nam je gradonačelnik Krešimir Ačkar dodavši kako u ovom trenutku nije moguće smanjiti porezne stope.

Susjedni Grad Zagreb svoj prirez od 18% zamijenit će maksimalnim povećanjem poreza na dohodak na 23,6 te 35,4%. I dok će iznosi u gradskom proračunu biti zamjetne brojke, na računima zaposlenih ostajat će iznosi koji se mjere u desecima eura. Tako je do sada za neto plaću od 1000 eura (bruto od 1419€) na prirez u gradsku blagajnu odlazilo 14,51€ mjesečno što bi značilo da će godišnje zaposlenom Goričanu s ovakvim primanjima ostati „prireznih“ 174€ više.

Nova Odluka o lokalnim porezima, koja je trenutno na javnom savjetovanju, tako će pred gradske vijećnike na sljedećoj sjednici, a sadržavat će tek jedan lokalni porez – porez na kuće za odmor. ovaj porez se neće mijenjati već ostaje 0,80€ godišnje po četvronom metru korisne površine kuće za odmor.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2023/10/velika-gorica-nece-povecavati-porez-na-dohodak-vece-place-svim-velikogoricanima/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/press2.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal