Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica neće povećavati porez na dohodak, veće plaće svim Velikogoričanima

pressGrad Velika Gorica bit će među gradovima koji neće mijenjati poreznu politiku nauštrb svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpunosti ići u korist zaposlenih građana. Konkretno, u slučaju Velikogoričana ukida se prirez poreza na dohodak koji u Velikoj Gorici iznosi 12%. Ovo porezno opterećenje punilo je gradsku blagajnu s oko 4 milijuna eura odnosno bio je na razini od 29 milijuna kuna u prošloj godini.

Neki gradovi, kao što su Zagreb, Split i Rijeka, već su najavili da će svoje minuse u blagajni kompenzirati povećavajući stope poreza na dohodak, a iz gradske uprave potvrdili su nam da to neće biti slučaj u Velikoj Gorici. Prema postojećem sustavu stope poreza na dohodak su iznosile 20% i 30%, ovisno o primanjima iznad ili ispod porezne osnovice od 47.780,28 € dohotka godišnje, što je sada povećano na 50.400€. Prema novom Zakonu, ukoliko se želi kompenzirati manjak prihoda od ukidanja prireza, za naš grad te stope je moguće podignuti na 23% i 34,5%, no gradsko vodstvo odlučilo se zadržati stare stope od 20% i 30%.

- Porezna politika Vlade Republike Hrvatske u posljednjih nekoliko izmjena bila je u potpunosti usmjerena prema rasterećenju građana i gospodarstva, naročito prema povećanju primanja građana, te i mi želimo s takvim stavom ići prema našim građanima. Manjak prihoda Grada nadoknadit će se povećanjem prihoda kroz veću gospodarsku aktivnost na našem području, kao i povlačenjem sredstava iz nacionalnih i EU fondova, te ćemo tako i planirati buduće proračune – rekao nam je gradonačelnik Krešimir Ačkar dodavši kako u ovom trenutku nije moguće smanjiti porezne stope.

Susjedni Grad Zagreb svoj prirez od 18% zamijenit će maksimalnim povećanjem poreza na dohodak na 23,6 te 35,4%. I dok će iznosi u gradskom proračunu biti zamjetne brojke, na računima zaposlenih ostajat će iznosi koji se mjere u desecima eura. Tako je do sada za neto plaću od 1000 eura (bruto od 1419€) na prirez u gradsku blagajnu odlazilo 14,51€ mjesečno što bi značilo da će godišnje zaposlenom Goričanu s ovakvim primanjima ostati „prireznih“ 174€ više.

Nova Odluka o lokalnim porezima, koja je trenutno na javnom savjetovanju, tako će pred gradske vijećnike na sljedećoj sjednici, a sadržavat će tek jedan lokalni porez – porez na kuće za odmor. ovaj porez se neće mijenjati već ostaje 0,80€ godišnje po četvronom metru korisne površine kuće za odmor.