Grad Velika Gorica

Vijesti

U sklopu Dječjeg tjedna STEM predavanja i radionice

dt1U sklopu Dječjeg Tjedna, Dječji odjel gradske knjižnice postao je epicentar inspiracije za odgojitelje. Odgojiteljica savjetnica Katarina Šeravić Lovrak održala je zanimljivo i motivirajuće predavanje pod nazivom “Kako odgojiteljima i roditeljima približiti STEM aktivnosti.” Ova edukativna inicijativa osmišljena je kako bi podržala odgojitelje u integraciji STEM (znanost, tehnologija, inženjering i matematika) aktivnosti u dječji vrtić i razvijala dječji interes za ove važne discipline.

Kroz živopisne primjere i praktične savjete, Katarina Šeravić Lovrak predstavila je odgojiteljima mogućnosti koje STEM pruža u dječjem obrazovanju. Naglasila je važnost ranog učenja u STEM području i kako se kroz igru i zabavne aktivnosti mogu potaknuti dječja znatiželja i kreativnost.
Jedan od ključnih trenutaka predavanja bio je prikaz nekoliko jednostavnih eksperimenata i projekata koji su prilagođeni djeci predškolske dobi. Odgojitelji su s oduševljenjem sudjelovali u tim aktivnostima, a Katarina je istaknula kako se kroz takve projekte razvijaju ključne vještine poput rješavanja problema, suradnje i kritičkog razmišljanja te je dodala:
“Dječji vrtići su idealno mjesto za poticanje ljubavi prema STEM-u. Djeca su prirodno znatiželjna i željna istraživati, a odgojitelji imaju ključnu ulogu u poticanju te radoznalosti.”

U Dječjim vrtićima Žirek i Velika Gorica održane STEM radionice na temu „Optičke iluzije“

U sklopu proslave Dječjeg tjedna, djeca iz vrtića Žirek i Velika Gorica imala su priliku uživati u STEM radionici koju su priredile predane odgojiteljice, Hana Grbić iz Dječjeg vrtića Siget i Daria Prnjak iz Dječjeg vrtića Lojtrica. Tema ove zanimljive i edukativne radionice bila je optičke iluzije, koje su otvorile vrata dječjoj mašti i znatiželji.
Optičke iluzije su čarobni vizualni trikovi koji nas tjeraju da razmišljamo izvan okvira i dovode u pitanje ono što vidimo. Djeca su sa oduševljenjem sudjelovala u raznim aktivnostima koje su im omogućile da bolje razumiju ove čarolije percepcije. Kroz niz iluzija, kao što su 3D crteži, anaglifne slike i agamografi, mališani su dobili priliku razviti svoje vizualne sposobnosti i istražiti kako naš mozak interpretira svijet oko nas.
Hana Grbić, jedna od odgojiteljica koja je vodila radionicu, izjavila je: “Optičke iluzije su fantastičan način da djeca razviju svoju kreativnost i logičko razmišljanje. Osim toga, ove igre potiču suradnju među djecom i razvijaju njihovu sposobnost promatranja detalja.”
Tijekom radionice, mališani su također sudjelovali u aktivnosti izrade agamografa, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo. Agamograf, poznat i kao “umjetnost pokreta”, omogućio im je istraživanje dinamičnih optičkih iluzija i oživljavanje svojih vlastitih kreativnih ideja, a njihovi agamografi sada krase dječje prostorije, podsjećajući ih na čarobnost svijeta optičkih iluzija.
Ovaj događaj nije samo obilježio Dječji Tjedan u vrtićima Žirek i Velika Gorica, već je i podsjetio na važnost kreativnog učenja i razvoja dječje mašte. Odgojiteljice Hana i Daria ostvarile su izvanredan doprinos u oblikovanju budućih generacija i inspirirale djecu da istraže svijet optičkih iluzija.

dt2