Grad Velika Gorica

Vijesti

Mali gradski vijećnici sa nizom prijedloga za gradonačelnika Ačkara

djecjevijece1U sklopu Dječjeg tjedna danas je održana sjednica Dječjeg gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik sa suradnicima odgovarao na razna pitanja malih vijećnika tematike koja je njima bliska i važna, a sadrži mjesta za napredak u našem gradu.

Sjednicu je otvorila Marta Roginić, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća koja je na početku podnijela izvješće o radu vijeća koje je još jednom potvrdilo da je velikogoričko Dječje vijeće među najaktivnijima.

-Zahvaljujem se na pozivu i da želite s nama surađivati, da nam bude ljepše u našem gradu, i da unaprjeđujete ono što živite svaki dan, to su vaši vrtići, vaše škole, parkovi, igrališta i da nam želite jasno reći ono što mi odrasli možda ne vidimo, ali je vama toliko očito i toliko potrebno. Kada god imate potrebu riješiti neki problem ili potrebu slobodno sazovite vijeće i češće jer ćemo biti bolji i uspješniji grad ako budemo jedni druge slušali i uvažavali-poručio je na početku sjednice gradonačelnik Krešimir Ačkar.
Prva je za govornicu hrabro stupila Marta Teskera iz Dječjeg vrtića Velika Gorica

-Blizu našeg vrtića je veliki park, Tuđmanac, i zanima me kada će popraviti ogradu da mala djeca ne bježe iz parka i da nam mačke i psi ne ulaze u park-o svemu je dostavila i dokaze koje je izradila dramsko-scenska skupina DV Velika Gorica i uručila ih gradonačelniku.

Na pitanje je dao odgovor predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić.

-Isti problem smo i mi imali, i sam sam imao problem s klincem koji je bježao kroz tu rupu u žičanoj ogradi. Rupa je postajala sve veća da sad i odrasli mogu kroz nju. Apeliram na stariju djecu da ogradu kada se popravi ostane kakva jest i ako se pojavi kakva rupica da ju ne proširuju, a popravak će biti u najkraćem mogućem roku-poručio je Bekić.

Natali Bahlin iz Dječjeg vrtića Ciciban primijetila je kako su u dvorištu vrtića bageri i kopaju, pa je upitala gradsku vlast hoće li im ostati mjesta za igru.

-Dobro si vidjela, došli su neki ljudi mjeriti, radi se glavni projekt za vrtić koji će biti u dvorištu vašeg sadašnjeg vrtića, naravno da će ostati velika površina za igru i dječji park i pozivam vas da sami odaberete koje sprave će biti u njemu postavljene i koje vas najviše vesele, a vrtić će biti dovršen krajem 2024. godine-poručio je gradonačelnik Ačkar.

Josip Ćosić iz Centra za odgoj i obrazovanje pitao je za slikovne oznake za djecu koja imaju problema s čitanjem i pisanjem te predložio i lokacije na kojima mogu biti postavljene poput kod Doma zdravlja, na aerodromu, na željezničkoj stanici, na autobusnoj stanici i slično, a gradska vlast odgovorila je kako obećaju da će postaviti tražene ploče.

Lucija Dubravčić iz DV Lojtrica upitala je može li njen vrtić dobiti čvršće sprave na igralištu. Gradonačelnik Ačkar pozvao je vodstvo vrtića da odaberu sprave, a on će provjeriti kvalitetu sprava i koje su odabrane.

Vijećnica Nera Lucija Tumpa iz Žireka zatražila je ako se može napraviti lift u objektu u Tomaševićevoj jer logopedinja Petra ne može na kat.

-Provjerit ćemo u kojoj je fazi to s izgradnjom i da čim prije omogućimo Petri da može samostalno doći na kat vrtića-kazao je gradonačelnik Ačkar.

-Na igralištu OŠ Vukovina nema zaštitnih mreža, što često vodi do toga da lopta bježi na cestu što može dovesti do prometnih nesreća. Molili bi da se čim prije postave metalne mreže- rekla je Adriana Dujmović iz OŠ Vukovina. Gradonačelnik se složio s njima, ali i istaknuo je kako i metalne mreže znaju pojedinci trgati, pa ako vide da netko radi štetu upozore ga na to, a do kraja godine će mreže biti postavljene.

Magdalena Ćurić iz OŠ Eugena Kumičića upitala je hoće li se popravljati dvorana koja je oštećena još u potresu. -Dvorana je najviše stradala kad je bio petrinjski potres, privremene sigurnosne mjere su poduzete da možete biti u njoj. Cijela škola zahtjeva jednu rekonstrukciju i bit će nadogradnja škole, a s time i nadogradnja dvorane-poručio je gradonačelnik.

Pavao Karas iz OŠ Nikole Hribara pitao je može li se urediti park u blizini škole što zbog školaraca, što zbog djece koja doseljavaju u naselje u kojem je niknulo puno zgrada. Gradonačelnik Ačkar je odgovorio da ima puno zelenila u školskom dvorištu i oko nje i da je naručen elaborat za izgradnju i uređenje parka.

Marko Dražetić (OŠ Vukovina) pitao je može li Grad sufinancirati popravak vanjskih učionica ili postavljanje iste u OŠ Eugena Kumičić koja je uopće nema.

Marija Nestić (OŠ E. Kvaternik) i Lea Marija iz OŠ E.Kumičića ukazale su na problem prehrane u pojedinim školskim kuhinjama, mogu li se korigirati dijelovi jelovnika da se hrana ne baca i može li se obratiti pažnja za prehranu učenika koji imaju alergije.

-Ja bih savjetovala da kroz Vijeće učenika napravite prijedlog menija, dođete kod ravnatelja i dogovorite se, ali morate obećati da to bude zdravi jelovnik, a ne samo fast food koji se obično uvijek pojede. Savjetovala bih roditeljima da dostave unutar škole popis namirnica koje smijete jesti kako bi se vama dodatno pripremila hrana koju smijete jesti-rekla je pročelnica Lana Lukinić.

Vijećnici su još molili stolice za školsku kuhinju u Vukovini, izmjenu ploča “Grad prijatelj djece” i kroz druga pitanja ukazali da i među njima ima kandidata za buduće gradske vijećnike.

djecjevijece2