Grad Velika Gorica

Vijesti

Na komemoraciji Ivanu Šukeru okupio se veliki broj prijatelja, kolega, sugrađana i gotovo cijeli državni vrh

kom1Grad Velika Gorica i Ministarstvo financija Vlade Republike Hrvatske organizirali su komemorativni skup u sjećanje na prerano preminuloga bivšega gradonačelnika Velike Gorice i bivšega ministra financija Ivana Šukera. Komemoracija se održala u Dvorani Gorica Pučkoga otvorenog učilišta, a ispred ulaza u dvoranu brojni uzvanici i građani se se upisali u Knjigu sućuti.

Komemoraciji su uz čalnaove obitelji Ivana Šukera, nazočili i premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici vlade Oleg Butković, Davor Božinović i Branko Bačić, aktualni ministar financija Marko Primorac i bivši ministri Zdravko Marić, Martina Dalić, Boris Lalovac i Slavko Linić, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Neven Karas, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, te brojni drugi kolege iz Vlade, Hrvatskoga sabora, Grada Velike Gorice, kulturnog, sportskog i javnog života.

Uz izraze sućuti obitelji, prijateljima i kolegama, na komemoraciji su govorili su premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri financija Marko Primorac i Zdravko Marić te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

“Ivan Šuker bio je jedna od ključnih osoba u razvoju metropole Turopolja. Ostavio je neizbrisiv i ključan temelj svega onoga što će se događati u Velikoj Gorici jer nikad u svom političkom djelovanju nije zaboravio Veliku Goricu. Tražio je uvijek puno od svojih suradnika, tražio je vrhunski nivo. Šuker nije dopustio da se Velika Gorica razvija u nekom slučajnom pravcu. Zbog njegovoga podizanja prometne infrastrukture, Gorica je danas svijetu otvorena u svim smjerovima. Šuker nije dozvolio da se radi izgradnje obilaznice ruše obiteljske kuće. Osnovao je Veleučilište, Centar za djecu, mlade i obitelj te jednu od najvećih poslovnih zona našega grada Meridijan 16. Bilo je lako preuzeti Veliku Goricu na temeljima koje je on postavio”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar na komemoraciji.

“Opraštam se od šefa, kolege i prijatelja. Kako sam ga doživio i kako ću ga se uvijek sjećati. Od 2005. godine, kada me je prvi put pozvao u Ministarstvo financija do dva dana prije nego što će nas napustiti. Istaknut ću one njegove vrline koje su mi se najviše utkale u srce i u misli. Pamtit ću mnogo situacija gdje stojim kraj njega s rukom na srcu i osjećam njegovo uzbuđenje, ushićenje i ubrzani puls istinskog domoljuba jer sviraju Lijepu Našu. U Ministarstvu financija stvorio je klimu slobode djelovanja, posebno nama mladima i ambicioznima, entuzijastičnima da ostvarujemo ambicije i testiramo ideje. Na sebe je isključivo primao udarce dobro pazeći da metak ne zaluta u nekoga od nas”, rekao je bivši ministar financija Zdravko Marić.

“Ostat će upamćen kao ministar financija. Pod njegovim vodstvom donesen je niz odluka i temeljnih financijskih akata koji su u bitnome odredili razvoj suvremenih hrvatskih javnih financija. Ne smije se zaboraviti njegov doprinos prilagodbi našeg financijskog sustava Europskoj Uniji tijekom završne faze priprema za članstvo. Uveo je OIB, koji je osnova financijske uređenosti naše države, a bio je ministar u vrijeme teške novčarske krize, kada se je svijet našao u recesiji. Reagirao je odlučno da bi zadržao financijsku stabilnost države, ali i očuvao povjerenje građana i međunarodne financijske javnosti u hrvatske javne financije”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

PLENKOVIĆ: OD ŠUKERA SAM NAUČIO BIRATI RASPRAVE I KORISTITI ARGUMENTE

“Izgubili smo velikoga čovjeka, političara, prijatelja, obiteljskoga čovjeka, svestranog čovjeka široka i velika srca. Naučio sam od njega jako puno. Bio je jedan od onih političkih aktera koji je predstavljao kontinuitet. Pamtio je tko je zastupao kakve politike i kakve stavove u različitim vremenima, vladama i sazivima sabora. Bio je enciklopedija politika i političkih stavova koja mi je silno pomagala kao mladom zastupniku. Od njega sam naučio kako birati političke rasprave i koristiti argumente, što znači boriti se za svoja uvjerenja a pritom respektirati druge političke aktere. Nije prelazio crtu. Bio je odrešit, znao je uvijek iskazati svoj stav. Ivan Šuker punim je plućima živio svoj politički život i prerano nas je napustio”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

JANDROKOVIĆ: IMAO JE POVJERENJE HRVATSKIH GRAĐANA

“Malo je onih političara koji su šest puta birani u hrvatski sabor. Pokazuje to da je imao povjerenje hrvatskih građana te da su poštovali i cijenili ono što je on kao političar radio. Pamtim ga kao čovjeka koji je čvrsto zastupao svoje stavove i za njih se borio te kao argumentiranog sugovornika. Nije lagano u politici, koja je jedan strastven posao, ne prelaziti crtu, i to su prepoznavali i njegovi politički protivnici. Šuker je dao veliki obol našem ulasku u Europsku Uniju. To su bile godine velikih reformi i Ivan je bio ključan u njihovoj implementaciji. Strastveno je zagovarao ideje koje su se kasnije pokazale dobrima i korisnima za kvalitetu života naših ljudi”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ivan Šuker je rođen 12. studenog 1957. u Livnu. Bio je ministar financija u Vladi Republike Hrvatske, gradonačelnik Velike Gorice, predsjednik Kriznog stožera Velike Gorice u vrijeme Domovinskoga rata te počasni građanin Velike Gorice.

kom2kom3kom4kom5