Grad Velika Gorica

Najave

Dani europske baštine u Velikoj Gorici 2023.

daniEUVG20223Dani europske baštine međunarodna je manifestacija koja ima za cilj širiti svijest o jednakoj vrijednosti i pripadnosti svekolikih identitetskih obilježja zajednica zajedničkoj europskoj baštini. Manifestacija se organizira svake godine na određenu temu kojom se promovira i problematizira stanje, uloga i zaštita baštine, a tematski okvir unutar kojeg 50-ak zemalja organizira brojne aktivnosti predlaže Europsko vijeće. U Europi manifestacija se organizira od 1984. godine, u Hrvatskoj od 1995. godine, a u Velikoj Gorici od 2013. godine.

Već 11. godinu zaredom održava se međunarodna manifestacija Dani europske baštine u Velikoj Gorici u suradnji s Ministarstvom kulture i kulturnim ustanovama i udrugama na području Velike Gorice. Ove godine program traje od 23. rujna do 27. listopada.

Manifestacija Dani europske baštine i ove će godine tradicionalno obilježiti važnost zajedničke kulturne baštine europskih naroda s fokusom na nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom Živa baština. Ove godine tema će se posvetiti običajima, znanjima, obrtima i vještinama koje se prenose s generacije na generaciju i još uvijek su u upotrebi i ulozi očuvanja baštine i osjećaja identiteta.
Ovogodišnja manifestacija bit će otvorena u subotu, 23. rujna, Likovnom kolonijom za djecu i mlade “Poculica i podgutnica –turopoljski modni dodaci”, s početkom u 10 sati u Društvenom domu Gradići ili tradicijskoj okućnici kod PŠ Gradići. Članovi KUD-a Gradići u ulozi će mentora prenijet djeci i mladima svoja znanja o simbolici i vještinama koje su potrebne za izradu poculice i podgutnice, važnim dijelovima tradicijske turopoljske odjeće, a Velikogorički likovni umjetnici i amateri pomoći će im da svoje dojmove prenesu slikarskim tehnikama na papir.

DANI EUROPSKE BAŠTINE U VELIKOJ GORICI
LIVING HERITAGE / ŽIVA BAŠTINA
23. RUJNA – 27. LISTOPADA 2023.

• Likovna kolonija za djecu i mlade: Poculica i podgutnica –turopoljski modni dodaci, subota, 23. rujna 2023., 10 – 17 sati, Društveni dom Gradići ili tradicijska okućnica kod PŠ Gradići
Članovi KUD-a Gradići u ulozi mentora prenijet će djeci i mladima svoja znanja o simbolici i vještinama koje su potrebne za izradu poculice i podgutnice, važnim dijelovima tradicijske turopoljske odjeće, danas ih zovemo modnim dodacima, a Velikogorički likovni umjetnici i amateri pomoći će im da svoje dojmove prenesu slikarskim tehnikama na papir.
Rok za prijave na radionicu je četvrtak, 21.9.2023 na mail:gkovacic@gmail.com.

Perunfest- Festival zaboravljenih priča i i narodnih predaja, 23. rujna 2023., od 11 sati, Kurija Modić-Bedeković, Donja Lomnica (odgođeno zbog lošeg vremena)
Oživljene legende Turopolja o mogutima i vilama. Festival organizira Muzej Turopolja u suradnji sa Zdenkom Bašićem kao umjetničkim direktorom u magičnom okruženju kurije Modić Bedeković u Donjoj Lomnici. Kroz bogat dvodnevni program posjetitelji mogu vidjeti izložbu kostima i strašila, vještice, vile, utvare ili izraditi slamnate skulpture Peruna, slavenskog boga gromovnika, vladara neba i oluje, svjetlosti i vatre te svijeta živih, sudjelovati u vještičjoj školi i raznim radionicama, pogledati razne predstave i vatrene showove.
Program festivala je na linku https://www.perunfest.hr/

• Međunarodni festival tradicijskih glazbala u Buševcu, subota, 28. rujna – 2. listopada, 2023., 20 sati, Dom kulture Buševec, Buševec
Ogranak Seljačke sloge Buševec i gosti iz Švicarske, Kostarike, Kosova, Mađarske, Litve, Alžira i Hrvatske, na pozornicama u Velikoj Gorici i Buševcu, svirat će tradicijsku glazbu svojih zemalja. Glazbenici odjeveni u životopisnu tradicijsku odjeću zemlje iz koje dolaze svirat će na neobičnim i rijetkim instrumentima nepoznate i egzotične tonove, i upoznati nas s glazbenim tradicijama i zabavama u dijelu svijeta iz kojeg dolaze. U sklopu festivala organizira se i seminar sviranja tradicijskih glazbala za dude, gajde, jedinke i dvojnice.

Program i prijavnica za seminar su na linku http://oss-busevec.hr/ ili
https://oss-busevec.hr/seminar-sviranja-tradicijskih…/
Kontakt: nenad.rozic@oss-busevec.hr ; 098/829-907 Nenad.

• Festival izvedbenih umjetnosti „OGLEDE“, 5. – 7. listopada 2023., 10-20 sati, javni prostori, Trg kralja Tomislava, Grad Velika Gorica
Organizatori: Platforma za izvedbene umjetnosti, POU Velika Gorica (Galerija Galženica),Grad Velika Gorica.
Suradnici: UO „Štoos teatar“, Teatar „Studio 9“, Udruge „Trećeprostor“ , Zaklade „Zamah“ i Muzej Turopolja.
Oglede je prvi velikogorički festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi koji u fokus stavlja umjetnike i umjetnice koji djeluju u polju performansa, fizičkog, neverbalnog kazališta, plesa, vizualnih umjetnosti i multimedije. Festival želi senzibilizirati publiku za suvremenu umjetnost, s naglaskom na participativnim i interaktivnim programima, otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjavanjem prostora preispitati grad, njegove zone, vrijednosti, identitet. Naziv „Oglede“ poigrava se s pučkim terminom „ići u oglede“; ići vidjeti je li djevojka bogata, vrijedna, spremna za udaju. Doslovno i figurativno zovemo publiku da ogledaju Veliku Goricu, zovemo ih na promatranje, na procjenu.
Tema prvog izdanja festivala je „zamjene“, inspirirana prostorom Trga kralja Tomislava (nekad Konjski trg, trg Slobode) koji podsjeća kako je Velika Gorica sajmeni grad koji svoj identitet i danas izgrađuje kroz obrtništvo i gospodarstvo.
U tri festivalska dana publici će se predstaviti domaći i gostujući umjetnici; Siniša Labrović (Berlin, NJE), Gildo Bavčević (Split, HRV), Nikolina Majdak (Zagreb, HRV), Matej Vuković (Velika Gorica, HRV), kao i drugi umjetnici_e koji stvaraju i izražavaju se kroz novomedijske sadržaje i suvremene prakse.
Kontakt: 099 6690 695 (Ana Katulić)

• Izložba: Zvonko Poldrugač (1923. – 1992.), srijeda, 18.10.2023., 18 sati, Galerija TRUMBETAŠ, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Zagrebačka 37, Velika Gorica

Kustosi: Valentina Radoš, povjesničarka umjetnosti, Muzej Turopolja
Jurica Škofač, povjesničar umjetnosti, Galerija Galženica
Suradnici: Ratko Cvetnić, akademik HAZU
Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti
Nina Poldrugač Blom, profesor
Marko Mišćević, akademski fotograf

Izložba radova slikara, ilustratora i likovnog pedagoga Zvonka Poldrugača (1923. – 1992.) priređuje se povodom stote obljetnice njegova rođenja. Obitelj Poldrugač stara je donjolomnička obitelj koja se u sastavu Plemenite opčine turopoljske spominje od samog početka XVI. stoljeća. Tijekom vremena obitelj se slijedom nepovoljnih političkih i ekonomskih okolnosti preselila na svoje posjede u zelinskome kraju te je u Turopolju postupno nestajala.
Zvonko Poldrugač, rođen je u Svetom Ivanu Zelini, a likovno školovanje mu je u cijelosti vezano uz tzv. “zagrebački Bauhaus”, Akademiju primijenjene umjetnosti u kojoj je bio pripadnik prve generacije (iz koje su nam kao najpoznatiji ostali Jagoda Buić, Zlatko Bourek i Pavao Štalter). Uz dizajn i primijenjenu umjetnost Poldrugač se bavio štafelajnim slikarstvom.
Izložba u Galeriji Trumbetaš (POUVG) pruža priliku da se jedan kvalitetan, a samozatajan, slikar ponovo valorizira u kontekstu svoga vremena. Njegova bogata ostavština svjedoči o odjecima povijesnih avangardi, prije svega edukativnog i eksperimentalnog aspekta Bauhausa koji se miješao s domaćim okolnostima vezanima za kontinuitet međuratne avangarde i tradicije prijeratne moderne.
Ova izložba ujedno je jedinstvena prilika da se obitelj Poldrugač vrati svojim korijenima, u svoju turopoljsku kolijevku.

• „Četrti četrtek“ , četvrtak, 26. listopada 2023, 18 sati, Gradska knjižnica Velika Gorica, Zagrebačka 37
Program Četrti četrtek nije novi, ali je ove godine tematski usklađen s manifestacijom Dani europske baštine. Program se provodi kroz radionice razmjene znanja i vještina koje u pravilu predlažu, osmišljavaju i realiziraju naši sugrađani. Radionice Četrtog četrtka su bazirane na volonterskom prijenosu znanja i vještina na polaznike, a održavaju se – kako i lokalno ime govori – svakog četvrtog četvrtka u mjesecu. Radionica koju najavljujemo osmišljena je s naglaskom na temu žive baštine Turopolja. Polaznici će imati priliku uživo vidjeti kako nastaje ručno rađena poculica, žensko pokrivalo za glavu, i podgutnica koja je odigrala povijesnu ulogu u razvoju kravate i jedan je od glavnih motiva bogate turopoljske i svjetske baštine.
Cilj ove radionice je staviti naglasak na važnost očuvanja baštine i prijenosa vještina izrade tradicionalnih predmeta koji svjedoče bogatu i raznoliku tradiciju Turopolja.
Sudjelovanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.

• Promocija Zbornika Održivost kulturne baštine, petak, 27. listopad 2023., 12 sati, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja, Šetalište Franje Lučića, Velika Gorica
U okviru prošlogodišnje manifestacije Dani europske baštine održan je znanstveni i stručni skup Održivost kulturne baštine na kojem je 60ak znanstvenika i stručnjaka raspravljalo o stanju, valorizaciji, zaštiti, revitalizaciji i odgovornom upravljanju kulturnom baštinom na području kontinentalne Hrvatske. Organizatori skupa bili su Ministarstvo kulture i medija, Grad Velika Gorica, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Institut za turizam. Ove godine promovira se zbornik radova s radovima autora koji su izlagali na skupu. Nakladnici zbornika su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Grad Velika Gorica, a promocija će se održati u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja koji je izgrađen sredstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te uz potporu Ministarstva kulture i medija.

daniEUVG20223