Grad Velika Gorica

Vijesti

Ačkar: 'Slobodno možemo reći da smo grad u Hrvatskoj koji najviše iz svog proračuna ulaže u obrazovanje'

skoleU ponedjeljak u školske klupe prvi put će zasjesti 628 prvašića, a u goričke osnovne škole ove godine upisano je 45 učenika više nego prošle. Tijekom leta škole su se preuređivale kako bi spremne i uređene dočekale učenika. Za tu namjenu Grad je izdvojio nešto više od 200 000 eura. Prema riječima gradonačelnika Krešimira Ačkara školstvo se nalazi na samom vrhu prioriteta Gradske uprave.

- Grad Velika Gorica izdvaja više od trećine svog proračuna za predškolski odgoj i obrazovanje i slobodno možemo reći da smo grad u Hrvatskoj koji najviše iz svog proračuna ulaže u obrazovanje – pohvalio se gradonačelnik.

I ove godine država je osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce, a radne bilježnice, likovne mape i ostale radne materijale sufinancirat će Grad Velike Gorica. Za tu namjenu iz gradskog proračuna izdvojeno je 365 000 eura.

- Dugi niz godina provodimo program produženog boravka i financiramo u potpunosti radna i materijalna prava učitelja. Ukupno imamo 25 produženih boravaka, ove godine otvorili smo i dva nova u osnovnim školama Nikole Hribara i Jurja Habdelića. Roditelji plaćaju obrok u vrijednosti 2 eura po danu, a sve ostalo financira Grad Velika Gorica – dodao je gradonačelnik.

Grad je i ove godine izdvojio 1,35 milijun eura za školski prijevoz u osnovnim školama, a prijavio se i za projekt financiranja pomoćnika u nastavi u osnovnim školama. U sklopu tog projekta bit će zaposlena 92 pomoćnika u nastavi za 94-ero djece s teškoćama. Financijska vrijednost projekta je 654 000 eura, a Grad u njemu sudjeluje s 274 000 eura svojih sredstava.

- Cijena radnog sata NETO iznosit će 4,65 eura, što je povećanje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu. No, to će se u budućnosti morati još više povećati. Pomoćnicima će biti plaćeni troškovi prijevoza, božićnice, uskrsnice, regres i dar za djecu – objasnio je Ačkar.

Gradonačelnik se pohvalio kako je ove i sljedeće godine za izgradnju škole i vrtića u Dubrancu predviđeno 2,7 milijuna eura te dodao kako će se izgradnjom dječjih vrtića u Kolarevoj i Pokupskoj ulici, kapaciteta 200 djece, biti riješeno pitanje prenatrpanosti vrtića.

Istaknuo je i kako su u izradi idejna rješenja za izgradnju osnovne škole u Kurilovcu i nadogradnju Osnovne škole Eugena Kumičića.

- Kroz dvije godine dobili bismo jednu veću osnovnu školu i nadogradili bismo školu u centru grada – zaključio je Ačkar.