Grad Velika Gorica

Vijesti

Uspješna aplikacija: osigurano 6,13 milijuna eura za Centar za starije osobe

centar1Velika Gorica dobiva Centar za starije osobe odnosno starački dom s dodatnim uslugama za građane treće životne dobi! Nakon što je Grad osigurao zemljište, pripremio građevinski projekt i ishodio građevinsku dozvolu, a projekt najavio svojim proračunom, potvrđeno je da će s velikih 6,1 milijuna eura u njegovoj gradnji pomoći i država.

Projekt goričkog Centra za starije je prijavljen na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za financiranje gradnje centara za starije osobe kojim će se graditi 18 ovakvih centara u Hrvatskoj, po jedan u županiji, a Velika Gorica se dobrim projektom izborila ispred prijava Samobora, Svete Nedelje i Dugog sela!

- Dobili smo maksimalni iznos koji smo mogli dobiti po natječaju. Ukupni iznos investicije će biti preko 11 milijuna eura, međutim sredstva ćemo osigurati i iz Županije i gradskog proračuna, s time smo i računali, i u proračunu za sljedeću godinu će biti sve spremno da na proljeće krene realizacija ovoga doma – kazao je gradonačelnik Ačkar zahvalivši se Vladi RH na kontinuiranom prepoznavanju potreba našega grada.

Centar će se izgraditi u Ulici Podložnica odmah do novog Poduzetničkog inkubatora. Ovim projektom predviđa se izgradnja i opremanje zgrade gotovo nulte kategorije (nZEB) energetske ovisnosti, etažne visine: djelomično podrum i prizemlje te dva kata. Građevinska bruto površina zgrade iznosi 5.960,70 m2.

Centar će pružati institucijske i izvaninstitucijske usluge – institucijske usluge podrazumijevaju uslugu smještaja starijih osoba sa 102 ležaja, prema propisima 3. i 4. kategorije, a izvaninstitucijske usluge čine usluge dnevnog i poludnevnog boravka, pomoći u kući, savjetovanja i psihosocijalne podrške koja uključuje fizikalne i radne terapije, usluga kineziterapije i skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja. Integrirana primarna zdravstvena skrb uključivat će uz terapije i ambulantu obiteljske medicine. Uz 102 korisnika u stalnom smještaju očekuje se da će ostale usluge koristiti preko 500 korisnika.

- Ovo će biti najmodernija vrsta staračkog doma u Hrvatskoj koja neće obuvaćati samo smještaj već i vaninstitucijske usluge. Uz pomoć u kući tu je dnevna skrb programima kako u društvenom aspektu, redovnu kontrolu općega zdravlja i drugo, što čini bitni razliku od ostalih uobičajenih staračkih domova. Ovo je najvažniji socijalni projekt koji smo čekali desetljećima – dodao je Ačkar.

Pročelnik Domagoj Ilečić istaknuo je kako se radi o projektu s nadstandardom od osnovnih usluga za treću životnu dob koje pružaju starački domovi.

- Od pomoći u kući s mobilnim timovima koji će pomagati starijima koji ne mogu samostalno živjeti u domaćinstvu, dostavljat će im se obroci i obilaziti one koji se teško brinu o sebi. Stariji će moći doći u Centar podružiti se, odraditi terapije, bit će dostupna psihosocijalna pomoć i uz obiteljskog liječnika će moći dobiti svu potrebnu pomoć. Od 100 ležajeva osigurano je 30% kapaciteta za osobe s demencijom i Alzheimerovom bolesti – kazao je Ilečić.

Početak gradnje, kako je rečeno, očekuje se u proljeće, a prve korisnike Centar za starije će primiti u 2025. godini.

UP-Centar za starije VG_05