Grad Velika Gorica

Vijesti

Stanje na području Velike Gorice stabilno; vodostaj Save prešao 9 metara

s1Gradonačelnik Krešimir Ačkar i zamjenik gradonačelnika Neven Karas sa suradnicima obišli su noćas i jutros oteretni kanal Sava – Odra, Čičku Poljanu i područje Posavine.

Situacija je stabilna na svim lokacijama i za sada nema ugroze od poplava. Najozbiljnija situacija je na području Posavine gdje je vodostaj Save na mjernoj postaji Rugvica u 14 sati iznosio 931 cm zbog čega je na tom području proglašeno izvanredno stanje.

Vodostaj Save na ulaznim mjernim postajama u zagrebačkom slivu (Podsused, Preljev Jankomir) polako počinje opadati što je vidljivo i u oteretnom kanalu Sava – Odra gdje razina vode isto tako polako pada.

Gradonačelniku Ačkaru se u Čičkoj Poljani pridružio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Tijekom dana i ovdje očekujem zamjetnije opadanje vodostaja u oteretnom kanalu pa će se smanjiti i pritisak na ovo područje. Ukupna kazeta u zaobalnom području Čičke Poljane nije ispunjena, a dio vode ćemo izbacivati pumpama u Odransko polje. Pumpe su dovezene, a nasipi su stabilni. Tako da i taj neki porast vodostaja ne treba brinuti stanovnike ovog područja – izjavio je Đuroković.

Tehnički problem koji postoji sa zapornicama na sifonu u Čičkoj Poljani riješit će se tijekom dana.

- Zahvaljujem svima koji su se stavili na raspolaganje 24 sata dnevno, kako bi iz ove elementarne nepogode naši sugrađani izašli neokrznuti. Velika Gorica u teškim situacijama koje su nas zadesile posljednjih godina pokazala veliko srce i jednu suosjećajnost jednih za druge. Ono što je najvažnije, sve je pod kontrolom te vjerujemo i nadamo se da će to ostati tako i dalje. Sve ono što je u ljudskoj moći smo činili i činimo te će tako biti i u budućnosti – rekao gradonačelnik je Ačkar.

O stanju u Posavini generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je dodao:

- Pozorno se prati pojava podvira ispod nasipa kako ne bi došlo do popuštanja nasipa. Mi smo u odnosu na 2010. godinu, kad smo ovdje imali prodore nasipa, nadogradili nasipe za 50 do 70 centimetara. Ako ćemo imati iste razine vode kao 2010. godine, ne bi trebalo doći do prelijevanja i moramo se koncentrirati na stabilnost nasipa. Ova nova kiša ne ide nam u prilog, kao i neki novi dotoci vode. Nećemo ništa prepustiti slučaju. Sigurno ćemo u noć uči s vršnim opterećenjem, a svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi – rekao je direktor.

s2s3s4s5