Grad Velika Gorica

Vijesti

Prva solarna elektrana postavljena na Veleučilište Velika Gorica

sol1Postavljanjem prve sunčane elektrane na krov Veleučilišta Velika Gorica i fizički je započela realizacija projekta „Velika Gorica Solarni grad – Odbrojavanje“ kojim će 22 javne zgrade u našemu gradu biti opremljene sunčanim elektranama.

Cilj ovoga projekta je korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije u javnim zgradama u Gradu Velikoj Gorici te na taj način promovirati korištenje obnovljivih izvora energije i time započeti tranziciju grada u smjeru ugljične neutralnosti kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije. Sunčane elektrane za proizvodnju električne energije iz energije sunca bit će smještene na 22 javne zgrade na administrativnom području Grada Velika Gorica – osnovnim školama, dječjim vrtićima, društvenim domovima i sportskim objektima kako bi sva područja bila jednako zastupljena neovisno radi li se o objektima u centralnom naselju ili su ona u ruralnim područjima Grada. Ukupna instalirana snaga svih elektrana iznosit će 588,4 kWp, a solarne elektrane zamjenit će 37% potreba za električnom energijom zgrada uključenih u projekt.

Veleučilište Velika Gorica, uz međunarodnu zakladu Energy Farm iz Norveške te Turističku zajednicu grada Velike Gorice, jedan je od partnera projekta, a ujedno je i prvi objekt na kojemu je krenulo postavljanje opreme. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 22,68 MWh koji će dolaziti iz 48 fotonaponskih modula nazivne snage 20 kW.

Projekt Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE financira Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. do 2021. godine u okviru programa „Energija i klimatske promjene“. Ukupna vrijednost projekta je preko 654 tisuće eura od čega je iznos bespovratnih sredstava 81,48% toga iznosa.