Grad Velika Gorica

Obavijesti

Hrvatske vode: nakon 18:00 sati aktivirat će se oteretni kanal Sava - Odra

hvodePrema upozorenju Glavnog centra obrane od poplava i hidrološkim prognozama visine vodostaja rijeke Save, danas u 18:00 aktivirat će se Oteretni kanal Sava-Odra. U tijeku su pripreme za zatvaranje cestovnih prijelaza.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom današnjeg dana očekuje se formiranje velikog vodnog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 3.300 m3/s – 3.600 na ulazu u Hrvatsku večeras i tijekom noći, što znači da se vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje večeras u noći s petka na subotu 4./5.8.2023. (očekivani maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +450 cm – iznad razine izvanrednih mjera obrane od poplava). Ovi vodostaji rijeke Save mogli bi biti na razini vrlo visokih iz 2010. godine.

U cilju smanjenja rizika od poplava, Ravnateljstvo civilne zaštite u dogovoru s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama poduzima sve potrebne preventivne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

U županijskim centrima 112 očekuje se veliki broj poziva građana stoga apeliramo da zovu broj 112 samo u hitnim situacijama kako bi se pomoć najprije pružila onima koji su najugroženiji s obzirom na to da je primarni zadatak prvenstveno spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine.

Danas je održan i operativni sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Velike Gorice, te su sve nadležne službe u obilasku terena.