Grad Velika Gorica

Vijesti

Hrvatske vode: Oteretni kanal može maksimalno izdržati 1000 m3/s vode, a sada tuda prolazi manje od 100 m3/s

Vodni val došao je kanalom Sava – Odra i do velikokanalgoričkog područja, a poplavljeni su prijelazi kod Lukavca i Petrovine. Prema informacijama iz Hrvatskih voda ne bi trebalo biti većih problema na velikogoričkom području.

- Mi ne očekujemo ništa spektakularno, ako se u Sloveniji opet ne pogorša situacija i bude nekih velikih padalina. Ovaj vodni val prolazi bez nekih većih problema. Vodostaj kontinuirano raste, ali smo spremni na to. Porast vodostaja od 10,12 centimetara to su za nas normalni uvjeti, za razliku od jučer kad smo imali ekstreman rast po 40 i 50 centimetara – rekao je rukovoditelj branjenog područja Velika Gorica iz Hrvatskih voda Krunoslav Prentašić.

Otvoren je preljev u Lonjsko polje koji rasterećuje Savu i ubrzava oticanje vode, što bi dodatno trebalo stabilizirati situaciju na terenu.

Što se tiče oteretnog kanala Sava – Odra ni tu ne bi trebalo biti većih problema s obzirom na količinu vode koja protječe i zapremine koju kanal može izdržati.

- Oteretni kanal može maksimalno izdržati 1000 m3/s vode, a sada tuda prolazi manje od 100 m3/s. Dotok vode iz Slovenije i dalje traje , ali ne u obimu kakav je bio u startu. Naše sve službe su na terenu. Materijala, mehanizacije i ljudstva imamo dovoljno. Spremni smo – zaključio je Prentašić.

Maksimalni vodostaj rijeke Save na širem zagrebačkom i velikgoričkom području očekuje se danas u kasnim poslijepodnevnim satima.