Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik rezimirao prvu polovicu mandata, do kraja slijede besplatni vrtići, centar za starije osobe, novi autobusni terminal...

pressU prostorijama Gradske uprave danas je održana konferencija za medije na temu prve polovice mandata gradonačelnika Krešimira Ačkara. U pregledu gradonačelnik Ačkar je istaknuo kako je to razdoblje obilježila izvrsna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima na brojnim projektima, zatim najopsežniji program uređenja i asfaltiranja prometnica u povijesti grada, širenje kapaciteta postojećih vrtića i izgradnja novih vrtića, potom povećanje socijalnih izdvajanja, te stipendiranja učenika i studenata i na koncu preustroj Gradske uprave i puna transparentnost.

-Gledajući samo aktualne projekte više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženo je u Veliku Goricu u suradnju s Vladom i ministarstvima. Javnosti najvidljivija podrška koju smo dobili je ona za izgradnju nogometnog kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici što je rezultat cijelog niza aktivnosti u protekle dvije godine. Posebno treba naglasiti i odgovor Vlade RH na globalnu ekonomsku i energetsku krizu, odnosno paketi Vladinih mjera zahvaljujući kojima i mi kao Grad krizu prolazimo bez poremećaja ili restrikcija-rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Krešimir Ačkar.

U ove dvije godine, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture osigurano je više od 8 milijuna EUR (60 milijuna kn) za asfaltiranje prometnica.

- Zajedno sa sredstvima iz gradskog proračuna provodimo najintenzivniji program asfaltiranja prometnica u povijesti Grada, gdje god prođete vidjet ćete novi asfalt. Samo od početka ove godine asfaltirane su 43 nerazvrstane ceste, odnosno povučeno je više od 35 kilometara novog asfalta, a intenzivno asfaltiranje će se nastaviti. Uz to prioritet nam je i podizanje prometne sigurnosti, prvenstveno kroz izgradnju nogostupa u našim naseljima-rekao je gradonačelnik.

Od sljedeće godine besplatni vrtići

Vodstvo grada posebno je ponosno na ulaganja u predškolski odgoj, a sve je bliže i njihova želja da vrtić bude besplatan za goričku djecu.

-Kad govorimo o vrtićima to nas svrstava u rekordere u Hrvatskoj, pa čak i u Europskoj uniji. Velika uključenost djece u predškolski sustav rezultat to kontinuiranog povećanja kapaciteta u našim vrtićima i izgradnje novih objekata. Samo u protekle dvije godine otvoreno je 250 novih mjesta u objektima u Selnici, Lukavcu, Maloj Buni, Koprivničkoj ulici i u zgradi VG Goričanke. Naravno, tu nećemo stat. Gorica se širi, i kao što je poznato osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića, u Kolarevoj ulici i Kurilovcu, ukupnog kapaciteta 400 mjesta, te planiramo i urediti dodatne prostore u VG Goričanki za nekih 100 -120 djece-kazao je gradonačelnik.

Ranije je obećano osigurano mjesto u dječjem vrtiću za svako dijete, a svim navedenim radnjama ide se ka tomu. Također ostvaruje se plan da Grad osigura i dostupnost vrtića kroz racionalnu i ravnomjernu mrežu dječjih vrtića te da vrtić bude besplatan za svu djecu, što će, ističe Ačkar, početi od 1. rujna 2024. godine.

Povećana socijalna davanja

Već je poznato kako je proširen broj umirovljenika koji mogu ostvariti pravo na božićnicie i uskrsnice, a pomoć nije izostala niti za školarce.

-U protkelom razdoblju kao Grad uveli smo i jedinstvenu financijsku potporu za sve srednjoškolce kako bi što lakše nabavili knjige i materijale za nastavu, tu pomoć ćemo povećavati u skladu s našim mogućnostima, a što se tiče osnovnoškolaca napravili smo iskorak uz Vladu Rh, kada je Vlada osiguravala udžbenike, mi smo osigurali besplatne radne bilježnice, ove godine smo osigurali tehnički pribor i likovne mape-podsjetio je gradonačelnik.

Preustroj Gradske uprave i transparentnost

Riječi je bilo i o preustroju Gradske uprave, smanjenju broja pročelnika i gradskih odjela, produljenju radnog vremena Gradske uprave.

-I oporba i mi smo govorili u predizbornoj kampanji o preustroju gradske uprave to smo dovršili u prvoj polovici mandata. Smanjen je broj zaposlenih u Gradskoj upravi, po prvi puta otkad Velika Gorica ima status grada, a kada govorimo o transparetnosti s današnjim danom apsolutno smo transparentan Grad; sve je dostupno preko gradskih Internet stranica i svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro, ne samo kad je u pitanju Gradska uprava, već i svi proračunski korisnici vrtići, škole i dr-kazao je gradonačelnik

Centar za starije osobe i vanjski bazeni među kapitalnim projektima u sljedeće tri godine

- U iduće dvije godine nastavit ćemo i dodatni intenzivirati suradnju sa Vladom i ministarstvima i očekujemo njihovu potporu i sufinanciranje niza projekata koji su pred nama. neke sam projekte već spomenuo, za još dva projekta imamo i projektnu dokumentaciju i izdanu građevinsku dozvolu i već su već prijavljeni za natječaje za sufinanciranje. To su Centar za starije osobe te vanjski bazeni koji će biti pored postojećeg zatvorenog bazena u GČ Hrvatski velikani, a danas prvi put prikazujemo kako će izgledati. Nastavit ćemo i sa ulaganjima u ostalu sportsku infrastrukturu; prije sve uređenje igrališta i terena sa umjetnom travom, ali planiramo i još jednu trenažnu dvoranu za dvoranske sportove – najavio je gradonačelnik.

Iz Grada ističu kako očekuju uskoro i sufnanciranje za projekt novog autobusnog terminala, a planira se s radovima početi koncem ove godine.

- Otvoren je novi natječaj, s novim prijevoznikom uvode se i nove linije prema željezničkom kolodvoru, Velikoj Mlaki, poslovnoj zoni Meridian 16 i kružna linija po Velikoj Gorici i taj lokalni prijevoz na području Velike Gorice s novim prijevoznikom bit će besplatan, ali važno je pojasniti da se to ne odnosni na linije prema Zagrebu na kojima će i ubuduće voziti ZET-kazao je gradonačelnik.

Istaknut je i plan nastavka suradnje s HŽ Infrastrukturom po pitanju uređenja željezničke stanice u Velikoj Gorici. Kada je promet u pitanju Hrvatske ceste pripremaju projekt uređenja istočnog ulaza u Veliku Goricu kojim bi se smanjile gužve koje se tamo stvaraju. U narednom razdoblju ističe se aktivan rad na uspostavi Medicinskog centra u sklopu Doma zdravlja, ranije oformljena Radna skupina razradila je plan aktivnosti i postignut je načelni dogovor oko prostor. Sljedeći korak je projektiranje i uređenje prostora za ordinacije i u suradnji sa zagrebačkim KBC-ima predstoji dovesti specijaliste u Veliku Goricu.

Do kraja ove godine planira se dovršetak izgradnje i opremanja Poduzetničkog inkubatora u Podložnici , a gradonačelnik je istaknuo Veliku Goricu kao investicijski najaktivniji grad u Hrvatskoj s obzirom na razvoj poslovnih zona.

- Na kraju, Velika Gorica danas je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Republici Hrvatskoj, a potvrda toga su i podaci Državnog zavoda za statistiku. Velika Gorica je prva na listi hrvatskih gradova u odnosu na broj doseljenih i odseljenih stanovnika. Želim se još zahvaliti svojim suradnicima, svima koji su utkali sebe da bi Gorica bila još bolja, kvalitetnija i poželjnija kao mjesto za život svima koji ovdje žive, koji su tu rođeni ili se doselili, svjesni smo da ima još problema od kojih nećemo bježati, ali na polovici smo mandata i imamo još pola mandata da ih uspijemo riješiti u okviru proračunskih mogućnosti-zaključio je osvrt na prvu polovicu mandata gradonačelnik Ačkar.