- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Ministar graditeljstva Bačić posjetio Goricu i obišao objekte koji su obnavljaju

Posted By Gorica.hr On 13.02.2023. @ 12:21 In Vijesti | Comments Disabled

obnova1 [1]Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sa suradnicima je danas posjetio Veliku Goricu te uz gradonačelnika obišao objekte koji se obnavljaju od posljedica potresa. Prije obilaska prethodio je zajednički sastanak s kojeg su, navodi gradonačelnik Krešimir Ačkar, izašli zadovoljni: “Definirali smo postojeću situaciju, korake i rokove. Vidljiv je napredak i izražavamo zadovoljstvo nakon svega što smo vidjeli i čuli. Najbitnije je da 27 obitelji koje su u kontejnerima da budu do ove zime u čvrstim objektima. Ovo se čini kao konačni odgovor i konkretna rješenja s rokovima.”

Prva lokacija obilaska bila je Mraclin i objekt obitelji Đuran koji je bio oštećen u potresu. Obitelj je do sada živjela u kontejneru i kako nam govori vlasnica doma Marija Đuran jako su sretni što će napokon imati dom. Ovo im je zadnja zima u kontejneru. “Ovdje živimo ja, moj suprug i dvije kćeri. Nije lako živjeti u kontejneru, jako smo sretni što ćemo dobiti kuću.“, govori Marija čija kuća je prva bila srušena u procesu obnove.

Na području našeg grada potrebno je srušiti sedam stambenih objekta obitelji koje će dobiti nove domove nakon dvije godine. Ukupno je 27 obitelji koje su već dvije godine u kontejnerima ili zamjenskim domovima. “Neki su imali prvenstveno žutu naljepnicu, a neki koji u početku nisu imali nikakvu, dodatno su oštećeni manjim potresima koji su se dogodili nakon velikog. Ukupno bi trebalo oko sedam objekata srušiti do kraja. Mnogo je individualnih situacija, dosta toga što je usporavalo situaciju bi novim Zakonom trebalo biti ispravljeno i trebalo bi olakšati nastavak obnove.”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar te navodi kako je u pitanju još par kuća na kojima je obnova krenula.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić objasnio je da će do kraja listopada nastojati zbrinuti sve naše sugrađane koji su u ovom trenutku u kontejnera, da će biti odrađena konstrukcija obnova i izgrađene nove kuće. “Idući tjedan ćemo u dogovoru s gradonačelnikom i Stožerom Civilne zaštite u Velikoj Gorici organizirati zajednički sastanak gdje ćemo sve upoznati s modelom stambenog zbrinjavanja. Zbog prijašnjeg zakona bilo je problema, nisu sređeni svi imovinsko-pravni odnosi, mnogo je prepreka u realizaciji. Zato se nadamo da će novi Zakon omogućiti tim ljudima rješavanje problema unatoč tome što možda nisu upisani kao vlasnici.”, govori Bačić.

Međutim, osim stambenih objekata napokon je krenula obnova i javnih, gospodarskih i onih kulturnih. Tako se polako obnavlja i dvorac Lukavec koji su danas također obišli ministar, suradnici i gradonačelnik. Kako govori Juraj Odrčić, župan POT-a, ova obnova dvorca mnogo im znači zbog kulturnog života cijelog kraja. Vrijednost investicije je oko 500 tisuća eura.

U procesu je i obnova, odnosno izgradnja nove škole u Dubrancu te obnova tornja Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u centru Velike Gorice.

obnova2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2023/02/ministar-graditeljstva-bacic-posjetio-goricu-i-obisao-objekte-koji-su-obnavljaju/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/obnova1.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/obnova2.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal