- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Održivost baštine u kriznim situacijama: Znanstveno-stručni skup okupio više od 50 predavača

Posted By Gorica.hr On 13.10.2022. @ 08:33 In Vijesti | Comments Disabled

bastina [1]Došli smo do finala Dana europske baštine u Velikoj Gorici. Već desetu godinu zaredom Velika Gorica u društvu od još 45 gradova diljem Hrvatske slavi svoju baštinu različitim aktivnostima za građane i zaključuje manifestaciju znanstveno-stručnim skupom.

Ove godine, znanstveno-stručni skup nastao je sinergijom Ministarstva kulture i medija, Gradom Velike Gorice, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici te Instituta za turizam te je okupio više od 50 izlagača koji će kroz postere i kratka predavanja raspraviti o ovogodišnjoj temi „Održivost baštine”, a skup je službeno otvorila ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek.

Kao domaćin skupa, goste je pozdravio gradonačelnik Krešimir Ačkar.

- Počašćeni smo što danas možemo proslaviti ovaj jubilej Dana europske baštine u Velikoj Gorici. Posebno mi je drago što stručni skup može posvjedočiti da se svi ovi vrijedni kulturni djelatnici iz Velike Gorice na najbolji mogući način postavljaju kao odgovor na pitanje zaštite kulture i identiteta. Turopoljska baština koja je bila brendirana unazad nekoliko godina kroz Turopoljski leksikon i druge stvari predstavlja jedno bogatstvo gdje smo puno toga uzeli od Europske unije i nacionalnog okvira, a može puno toga pružiti kako u nacionalnim, tako i u europskim i svjetskim okvirima istinskim ljubiteljima baštine. Turopolje zaslužuje da ga karte Hrvatske i Europske Unije prikažu u punome sjaju kako bi mogli vidjeti i dobiti primjer očuvanja kulturne baštine kroz ove programe i kroz Dane europske baštine – rekao gradonačelnik, a kao jedan od primjera uspješnog održavanja baštine istaknuo je Likovnu koloniju održanu u Gradićima.

Održivost baštine goruća je tema od potresa 2020. godine, kada su brojne kulturne institucije pretrpjele velika oštećenja, a materijalna baština našla se pod velikim rizikom, istaknuo je glavni tajnik HAZU-a, Dario Vretenar.

- Čuvanje, zaštita i prezentacija ovog ogromnog umjetničkog blaga i kulturne baštine nadilaze mogućnosti same Akademije i u tome nam veliku pomoć pruža Ministarstvo kulture i medija i jedinice lokalne samouprave. Upravo smo uz pomoć Ministarstvo kulture krenuli u veliki zahvat spomenika kulture kao što su Palača Akademije, Gliptoteka, Palača Vranyczany i cijeli niz zaštićenih spomenika kulture. To otvara cijeli niz pitanja s kojima se do sada nismo susretali. Stoga je tim više važni ovi skupovi na kojima se mogu raspraviti, ne samo teorijski koncepti, već nego donose i svi problemi i praktična rješenja i primjeri kako se čuva i unaprijeđene kulturna baština – rekao je Dario Vretenar i poželio uspjeh u radu ovoga skupa.

S njime se složila i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, spomenuvši da je upravljanje rizicima bila jedna od tema tijekom predsjedanja Europskom unijom.

- Tema je izuzetno relevantna. Održivost gledamo s dva gledišta. S jedne strane to je naša zadaća zaštite i očuvanja baštine i njena promocija, Upravo to se događa kroz Dane europske baštine, ali i svih aktivnosti naših institucija i udruga. S druge strane, kad govorimo o očuvanju razmišljamo o rizicima. Klimatske promjene, različite ugroze, u širem smislu i novi način života imaju izravne i vrlo često negativne posljedice za kulturnu baštinu. Naše planiranje bavljenjem i održivošću baštine nužno će polaziti od adekvatne pripreme na različite oblike rizika. Moramo biti svjesni da se okruženje tako brzo mijenja da moramo taj segment spremnosti na krizne situacije povećati, ako želimo sačuvati baštinu – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Manifestacija poput ove ključne su za održavanje naše baštine.

- Ovaj segment Dana europske baštine koji se ovdje organizira već godinama, jedan je od življih u ovom kolopletu događanja vezano uz Dane europske baštine. Nije najveća vrijednost u masovnosti, nego da oni koji su baštinici, bez kojih očuvanja baštine nema, oni se rado i uvijek u ovu manifestaciju uključuju. A to je ono što je za sve nas koji se bavimo očuvanjem baštine, bilo kroz konzervatorsko restauratorsku službu ili kao znanstvenici i stručnjaci različitih područja, znamo da ako se naši sugrađani ne identificiraju s baštinom koju su baštinili i ne daju doprinos očuvanju, svi naši napori bit će uzaludni. U tom smislu, ova manifestacija i ova događanja i vidljivost koju dobivaju, ta događanja u Ministarstvu kulture ima zaista posebnu važnost – zaključila je ministrica Obuljen Koržinek i čestitala organizatorima, partnerima i sudionicima koji će obogatiti ovaj skup.

Znanstveno-stručni skup trajat će ukupno tri dana tijekom kojih će i prva dva dana biti predstavljeno više do 50 predavanja, a treći dan predviđen je za stručni obilazak lokaliteta kulturne baštine u Turopolju. Materijalni doprinos ovog skupa bit će i zbornik radova koji će sadržavati sve teme izložene na ovom skupu.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2022/10/odrzivost-bastine-u-kriznim-situacijama-znanstveno-strucni-skup-okupio-vise-od-50-predavaca/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/bastina.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal