Grad Velika Gorica

Vijesti

Sve spremno za početak nove školske godine: 'Najviše ulažemo u obrazovanje, demografiju i mlade'

skole1Sljedećeg ponedjeljka, 5. rujna, počinje nova školska godina, a osnovne škole u Velikoj Gorici spremno će primiti oko 5600 učenika u svoje klupe. Kako bi učenicima pružile najbolju kvalitetu, škole se tradicionalno preko praznika obnavljaju i uređuju, a jutros je radove obišao i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Osnovna škola Jurja Habdelića promijenila je ogradu i osigurala nove učionice i produženi boravak, a Osnovna škola Eugena Kvaternika je, uz prostor za produženi boravak, također obnovila kuhinju. Osnovna škola Nikole Hribara je uredila plato ispred škole, a već ranije je energetski obnovljena.

- Grad Velika Gorica izdvaja trećinu svoga proračuna u svrhu obrazovanja i školstva. To nas je prošle godine učinilo gradom koji najviše na razini Hrvatske ulaže u obrazovanje, demografiju i mlade – izjavio je gradonačelnik. Radi se o iznosu od 238 milijuna kuna, koji su raspoređeni u razne aspekte učeničkog života.

- Osim besplatnih udžbenika koje financira država, učenike će također dočekati besplatne radne bilježnice i mape te ostali dodatni tehnički predmeti koje će financirati grad Velika Gorica – rekao je gradonačelnik.

Na potrebe roditelja Grad je isto tako odgovorio s 3,5 milijuna kuna za dva nova produžena boravka – jedan u OŠ Jurja Habdelića i jedan u OŠ Eugena Kvaternika.

Grad nastavlja i s osiguravanjem asistenata u nastavi učenicima kojima to struka odredi, a za njih će, u sklopu Europskih fondova i djelomično iz gradskog proračuna biti izdvojeno 4 milijuna kuna.

Uz to, Grad je izdvojio 8 milijuna kuna kako bi svim učenicima na području Velike Gorice osigurao besplatan prijevoz, a za osnovne škole ukupno je uloženo 138 milijuna kuna.

Ni srednje škole nisu zakinute.

- Iako su pod ingerencijom Zagrebačke županije, učenike srednjih škola dočekat će stipendija. Natječaj će biti raspisan od 1. do 30. rujna gdje će se moći prijaviti i osigurati pravo da samo oni s prebivalištem na području Velike Gorice mogu ostvariti stipendiju od 800 kuna koja ne isključuje nijednu drugu stipendiju – rekao je gradonačelnik.

S početkom nastave, 595 prvašića počet će svoje obrazovanje, a za njihovu sigurnost prvih par tjedana na raskršćima će promet tradicionalno nadzirati policija i pripadnici vatrogasnih društava.

skole2