Grad Velika Gorica

Vijesti

Prvi dan škole: 'Neka osmijeh s kojim su došli nikada ne bude izbrisan s njihovih lica'

skola1Brojni školarci vratili su se u svoje školske klupe, a 595 prvašića ušetalo je u hodnike početka svog obrazovnog puta sa širokim osmjehom na licu. Poseban je to bio dan i za roditelje koji su otpratili svoju djecu do škole i s neizvjesnošću čekali i brinuli se kako će se njihovo dijete snaći. Među njima se u Gradićima danas našao i gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar.

- Mogu danas potvrditi osjećaje roditelja s obzirom na to da i moje dijete po prvi puta kreće u školu. Upravo u tom kontekstu sam pozvao i druge roditelje da moramo biti odgovorni i da nemamo pravo prstom upirati u nikoga, nego se svi mi, i roditelji i učitelji, moramo brinuti da taj osmijeh s kojim su danas došli u prvi razred nikada ne bude izbrisan s njihovih lica, da se prepoznaju problemi i da se sa zajedništvom naša djeca stignu radosna do kraja svoga školovanja – izjavio je gradonačelnik.

I dok u školama ponovno vladaju veseli žamor djece i trčanje po hodnicima, iz Državnog zavoda za statistiku dolaze alarmantni podaci – ove godine u Hrvatskoj je u školske klupe sjelo oko deset tisuća prvašića manje nego prije 14 godina, navodi N1, a na ovu vijest osvrnuo se i gradonačelnik.

- Jedan od razloga zašto idemo prema demografskim mjerama je da motiviramo koliko je moguće da ljudi ostanu u Hrvatskoj i probudimo pozitivni trend. Ako pogledamo Veliku goricu, ona se širi i razvija, no ne treba podcijeniti situaciju u kojoj se nalazimo i treba vrlo ozbiljno pristupiti tom problemu kako za nekoliko godina ne bi govorili o takvom negativnom trendu – komentirao je gradonačelnik.

No to su brige za one odrasle. Sada je vrijeme da naši mališani napišu svoja prva slova, izračunaju koliko je 2+2, pjevaju pjesmice i druže se sa svojim vršnjacima. Mi im dotle možemo pružiti sigurnost u školi i na cesti, vozeći oprezno i propuštajući školarce.

- Svim učenicima koji po prvi puta kreću u školu, a i svim onim ostalima koji već idu u školu želim puno sreće i uspjeha, a vozače pozivam na dodatni oprez u prometu – poručio je gradonačelnik.

Na početku nove školske godine prvašiće Osnovne škole Jurja Habdelića danas je pozdravio Neven Karas, zamjenik gradonačelnika.

- Poslovica da je đačko doba najbolje doba je zaista točna. Za vas je sada završilo doba igre, nastupilo je novo, doba učenja. Želim vam da uspješno prođete i završite svoje školovanje – izjavio je.

skola2