Grad Velika Gorica

Vijesti

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja bit će završen 1.prosinca; nakon toga slijedi opremanje

interpret1Na adresi Šetalište Franje Lučića 15, već bi početkom prosinca trebao bi biti završen Interpretacijski centar Muzeja Turopolja, najavljeno je na početnoj konferenciji predstavljanja projekta, koji će na 600 kvadrata i tri etaže biti dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine našega kraja.

– Radovi su u punom jeku, najteži i najopsežniji radovi su obavljeni. Investicija je vrijedna 9,7 milijuna kuna, od kojih čak 8,3 milijuna kuna iz europskih fondova. Očekivani završetak radova je 1.prosinca ove godine. Dodatna vrijednost ovog centra je, kako će osim eksponata, ovdje biti provedba programa čuvanja materijalne i nematerijalne baštine kroz razne radionice, do toga da se sačuva tradicionalna drvna arhitektura i baština našeg hrasta – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar prigodom predstavljanja projekta ‘Izgradnja interpretacijskog centra Muzeja Turopolja’.

A kako je novi centar zamišljen? U opisu projekta se navodi kako će se novi objekt prostirati na tri etaže (podrum, prizemlje i prvi kat) bruto povrsine 695,11 četvornih metara. Objekt ce doprinijeti energetskoj učinkovitosti kroz koristenje LED rasvjete, te dizalice topline, koja je predvidena za hlađenje, ali može i grijati u prijelaznim vremenskim razdobljima. Isto tako, izgradit će se pristup za osobe s invaliditetom (dizalo) kao doprinos promicanju jednakih mogućnosti.

Za podrumsku etažu nabavit će se specializirana oprema za čuvanje i pohranu kulturne baštine-fundusa (muzejski depo), obzirom kako Muzej Turopolja trenutno pohranjuje kulturnu baštinu na četiri neadekvatne lokacije na području grada Velike Gorice. U prizemlju će se urediti multifunkcionalna dvorana, koja će se naknadno opremiti digitalnom tehnologijom, putem koje će se prezentirati kulturna materijalna i nematerijalna baština i na taj nacin pribliziti široj javnosti.

Uz prezentacijsku dvoranu, u prizemlju će se urediti i opremiti prostorija u kojoj će se održavati radionice kojima će poticati očuvanje kulturne baštine, najviše kroz učenje raznih tehnika rada (tehnike štikanja, pletenja, građenje drvenih kuća i slično) koje obilježavaju turopoliski kraj. Na etaži prvog kata uredit će se prostori za potrebe djelatnika Muzeja Turopolja (uredi i čajna kuhinja), te za širu javnost (knjižnica). Isto tako, uredit će se okoliš objekta, te na taj način kreirati potencijalni prostor za ljetna događanja ili slično.

Uklanjanjem postojećeg objekta, te izgradnjom novog objekta, Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, revitalizirat ce se brownfield lokacije u samome središtu grada. Daljnjim uređenjem stvorit će se dugoročno rješenje za deponiranje dijela muzejskog fundusa, kreirat će se prostor za prezentaciju nematerijalne kulturne baštine uz pomoć digitalnih medija, te će se stvoriti prostor za učenje starih turopoljskih tehnika rada. Na koncu, stvorit će se administrativni uvieti za djelatnike Muzeia Turopolia i na taj nacin omogućiti prosirenje izložbenog prostora u samome muzeju, koje koriste zaposlenici.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.