Grad Velika Gorica

Vijesti

Na savjetovanju s javnošću Odluka o sprečavanju odbacivanja otpada u okoliš; predviđene kazne od 20.000 do 100.000 kuna

nadzorStanovnici Velike Mlake već duže vrijeme imaju problem s divljim odlaganjem otpada kod njihovih kontejnera u samom središtu naselja. I nisu jedini. Postoji niz divljih odlagališta u Velikoj Gorici i okolnim naseljima koja građani redovito prijavljuju VG Čistoći, koja potom intervenira na tjednoj bazi.

Stalno čišćenje tih divljih deponija svake nas godine košta više stotina tisuća kuna, a rezultat ostaje isti. Stoga je Velika Gorica pokrenula projekt postavljanja video nadzora na poznatim lokacijama divljih odlagališta, a upravo se pripremaju nove mjere kojim bi stali na put između mjesta nastanka otpada i divljih odlagališta.

- Prije nekoliko mjeseci započeli smo s postavljanjem kamera, a ovdje smo postavili jednu solarnu kameru, i otkad je ovdje, VG Čistoća više ne mora intervenirati svaki tjedan kao što je ranije bio slučaj – izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar, pokazavši kameru postavljenu u blizini odlagališta, a pohvalio je i učinkovitost prisutnosti video nadzora.

- Imali smo slučaj da je kamerama zabilježena gospođa koja je automobilom došla i odložila na divljem deponiju svoj otpad, ugledala natpis o prisutnosti video nadzora i istu sekundu pokupila sav otpad, vratila ga u auto i otišla svojim putem.

Ovo je ipak samo jedan slučaj na jednom mjestu, a mnogi građani čekaju da ovakve mjere dospiju i do njihovog naselja.

- Svjesni smo svih tih „crnih točaka” gdje se najviše odlaže otpad. Ovim kamerama riješili smo dio problema u Velikoj Mlaki, a tako ćemo i u ostalim naseljima nastojati rješavati ovaj problem. Po pitanju postavljanja kamera, postavili smo dosad dvadesetak kamera, što lovačkih, što solarnih, a intencija je do kraja godine imati pedeset postavljenih kamera – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Drugi dio borbe s divljim odlagalištima odnosi se na nove kazne koje će čekati neodgovorne osobe koje odlažu otpad na nedozvoljenim mjestima. U javnom savjetovanju je Odluka o sprječavanju odbacivanja otpada u okoliš na području Grada Velike Gorice koja donosi nekoliko novosti u zaštiti okoliša.

- Na iduće Gradsko vijeće ići će Odluka o sprečavanju odbacivanja otpada gdje smo predvidjeli rigorozne kazne. Minimalna kazna za ilegalno odlaganje otpada će biti 20 000 kuna. Također smo rekli da svatko tko bude snimljen drugi put će snositi kaznu od 100 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Najveći problem – građevinski otpad

Gordana Miklučić Krnjaja, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, osvrnula se na problem građevinskog otpada koji se najčešće sreće na divljim odlagalištima.

- Prilagodili smo odluku današnjim potrebama jer smo vidjeli da imamo najviše problema s građevnim otpadom i tu smo raspisali dodatne mjere koje prije nisu bile u odluci. Nadamo se da će one najviše uroditi plodom. zovu ove razne prijevoznike koji navodno preuzimaju taj otpad i odvoze ga besplatno negdje, a zapravo oni ga ne mogu odvesti na reciklažno dvorište i ne platiti. Možete misliti gdje taj otpad završava. To želimo spriječiti ovom Odlukom – izjavila je Mikulčić Krnjaja.

Među novostima ove Odluke bit će i da će svi investitori koji od Grada dobe dozvolu za rušenje, gradnju i/ili rekonstrukciju građevine, dakle redovite akte potrebne za provedbu legalne gradnje, morati dostaviti dokaznice o zbrinjavanju nastalog otpada putem ovlaštenog zbrinjavatelja. Svaka izdana dozvola automatizmom ulazi u kontrolu zbrinjavanja otpada.
„Investitor je dužan dostaviti komunalnom redaru izvod iz projekta u kojem su vidljive količine iskopanog, srušenog i/ili materijala preostalog nakon građenja te dokaznice o njegovu zbrinjavanju.“, stoji u prijedlogu Odluke.

Usvoji li se ovakva odluka bez posla će ostati i sakupljači otpada iz kućanstava koji u najvećoj mjeri to rade ilegalno. Naime, prikupljati otpad mogu samo pravne osobe koje posjeduju dozvolu za gospodarenje otpadom i druge akte ove djelatnosti. Novom Odlukom predviđeno je da će komunalni redari provjeravati ovu djelatnost „prijevoznika“, a propisane su kategorije tko sve smije preuzimati otpad iz kućanstava za što moraju imati dozvole – sve već propisano Zakonom o gospodarenju otpadom. Nepropisno bavljenje ovom djelatnošću rezultiralo bi time da bi se od prikupljenog otpada izdvojile sekundarne sirovine koje se mogu prodati, a ostatak otpada spalio ili odbacivao u prirodu. Ova mjera želi stati na kraj i „prijevoznicima“ koji „prazne šupe, čiste stanove, odvoze šutu…“, a čija vozila natrpana otpadom možemo vidjeti po šumarcima i puteljcima.

Zadatak da kontroliraju sve to imat će komunalni redari kojima bi podrška u utvrđivanju identiteta prekršitelja trebala biti policija. Kazne za prekršitelje trebale bi ići i do 100 tisuća kuna.

Odluka o sprječavanju odbacivanja otpada u okoliš na području Grada Velike Gorice trebao bi biti još jedan alat kojim treba spriječiti stvaranje divljih odlagališta u prirodi, a to je moguće samo ako će se dosljedno provoditi.

Savjetovanje s javnošću od 18.08.2022. do 16.09.2022.

Odluka o sprečavanju odbacivanja otpada u okoliš na području Grada Velike Gorice (ZIP)