Grad Velika Gorica

Vijesti

Započela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti

centar1Na gradilištu uz Srednju strukovnu školu Velika Gorica svečano je obilježen početak radova na izgradnji prvog od ukupno tri objekta – centara izvrsnosti, u sklopu 113,44 milijuna kuna vrijednog europskog projekta ‘Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0’.

Kamen temeljac zajednički su položili ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić, velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar i zamjenik župana Zagrebačke županije, Damir Tomljenović.

– Iznimno mi je drago da možemo svjedočiti trenutku, koji nije samo značajan za budući smjer Srednje strukovne škole, strukovnog obrazovanja, već i za sam grad Veliku Goricu, sve učenike, cijelu županiju – istaknuo je ravnatelj Antolčić. Podsjetio je na dvogodišnji proces koji je doveo do današnjeg početka gradnje.

– Polovicom 2018.g. Ministarstvo znanosti proglasilo je velikogoričku Srednju strukovnu školu Regionalnim centrom kompetentnosti zajedno sa srednjim školama iz Samobora i Dugogo sela. Dvije godine nakon toga potpisani su ugovori i sporazumi, krenula je priprema potrebne dokumentacije i danas smo na otvaranju gradilišta. Sam Centar bi trebao biti na raspolaganju učenicima početkom 2024. godine. Oko 1800 naših učenika imat će izravnu korist i obrazovanje u tim centrima..

Osnovni cilj ovog centra je prvenstveno modernizacija strukovnog obrazovanja. Učenici će učiti kroz konkretne zadatke, kroz rad, nastavnici će se usavršavati na najmodernijoj opremi. Poduzetnici koji su bitna stavka u priči dobit će kvalitetnije kadrove, a moći će i koristiti resurse centra. Omogućit će se i daljnje obrazovanje odraslih. Benefiti su dalekosežni, ulažemo u budućnost naše djece i nas samih – zaključio je Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica.

Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije i bit će sastavni dio Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je nositelj projekta. Izvođač je tvrtka MATIČEVIĆ d.o.o. iz Velike Gorice. Ugovoreni iznos radova je 20,89 milijuna kuna, a rok izgradnje 10. svibnja 2023. godine.

– Kad pogledamo deficitarna obrtnička zanimanja najbolji odgovor je i ovaj Centar koji se počinje graditi. Od velikog je značaja za naš grad, koji je stari obrtnički grad koji podupire strukovna zanimanja i svjesni smo da bez ulaganja u takva zvanja nećemo moći privući mlade deficitarnim zanimanjima. Hvala Srednjoj strukovnoj školi i cijeloj Zagrebačkoj županiji, nadajmo se kako će ovaj Centar donijeti dodatnu vrijednost našem gradu i njegovim stanovnicima – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Inače, Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 organiziran je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije bit će izgrađen uz Srednju strukovnu školu u Samoboru, dok će se Centar za robotiku nalaziti u sastavu Srednje škole Dugo Selo. Rok završetka cijelog projekta je 29. prosinac 2023. godine.

– Zagrebačka županija je poznata po velikom ulaganju u školstvo, a ovo danas mislim da je nešto posebno i možemo to nazvati i reformom u obrazovanju. Ne polažemo samo kamen temeljac za ovu školu nego i za ukupno strukovno obrazovanje. Iako su troškovi projekta porasli, nismo dvojili ni treutka i izdvojili smo dodatnih 13 milijuna kuna kako bi projekt opstao. No, zanimljivost ovog projekta je da će većina novca biti uložena u strojeve, opremu i obrazovanje, dobit ćemo izuzetno stručne kadrove, a osigurat ćemo da ti kadrovi ostanu kod nas. Nadam se da se uskoro vidimo na gradilištima i u Samoboru i Dugom selu – poručio je zamjenik župana Zagrebačke županije, Damir Tomljenović.

centar2