- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Od izvora do mora: Više od 150 volontera čistilo jezero Ježevo

Posted By Gorica.hr On 26.06.2022. @ 14:06 In Vijesti | Comments Disabled

jezevo1 [1]Akcijom čišćenja oko jezera Novo Čiče ekološki projekt Od izvora do mora ušao je u završnu fazu. Čišćenju jezera Novo Čiče pridružilo se više od 150 volontera u organizaciji Športske ribolovne udruge Odra Velika Gorica, KUD-a Čiče-Novo Čiče i DVD-a Novo Čiče. Akciji se pridružio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, te članice Društva žena Novo Čiče.

Prilikom čišćenja volonteri su prikupili značajnu količinu otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način. Zaključno s akcijom čišćenja oko jezera u Novom Čiču, prikupljeno je 26 tona otpada. Na samom kraju ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora, u utorak, 28. lipnja, zaposlenici tvrtki partnera projekta,Coca-Cole, Konzuma i Hanza Medije,u obliku plogginga, kombinacije trčanja i prikupljanja otpada, čistit će park Maksimir u Zagrebu.i.

Projekt je podržalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja je nazočila akciji, izjavila je:

– Klimatske promjene uzimaju sve veći danak. Najnoviji podaci svjetske meteorološke organizacije pokazuju da vremenske nepogode koje se direktno mogu povezati s klimatskim promjenama odnose 115 života i 202 milijuna dolara – na dan! Za smanjenje našeg pogubnog utjecaja na klimu potrebna je brza i učinkovita akcija. Velike kompanije kao što je Coca-Cola imaju u rukavu možda i najvažniji adut za tranziciju, a to je utjecaj na potrošače!

Mi u ministarstvu pozdravljamo i odazivamo se na svaku akciju čišćenja koja se događa u našoj blizini, ali bilo bi puno bolje kad ambalažnog otpada ne bi bilo. Hrvatska ima kontinuirani porast potrošnje ambalaže, a u 2019. godini prosječno smo proizveli 74 kilograma ambalažnog otpada po stanovniku. To nam je taman negdje i prosječna hrvatska težina. Zamislite kraj sebe još jednog čovjeka od plastike! Pritom još uvijek recikliramo manje od polovice ambalažnog otpada“.

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je organizatorima i volonterima te naglasio:

– Zaštita i očuvanje okoliša jedan od najvećih izazova s kojima se susreću lokalne vlasti u Republici Hrvatskoj. Tako je i ovdje kod nas u Velikoj Gorici. Stoga smo pokrenuli cijeli niz aktivnosti u cilju sprečavanja ilegalnog odlaganja otpada na našem području, što je posebno uzelo maha nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Od aktivnosti spomenut ću postavljanje lovačkih kamera na širem području grada, suradnju sa ŠRU Odra i njihovim ribočuvarima, te naravno akcije čišćenja kao što je ova današnja Od izvora do mora. Sačuvati čisti okoliš naša je obveza prema našoj djeci i budućim generacijama- rekao je gradonačelnik Ačkar.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište, te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu.

jezevo2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2022/06/od-izvora-do-mora-vise-od-150-volontera-cistilo-jezero-jezevo/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/jezevo12.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/jezevo21.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal