- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Počeo ReGreen projektni sastanak u Velikoj Gorici

Posted By Gorica.hr On 17.05.2022. @ 11:32 In Vijesti | Comments Disabled

regreen1 [1]Kakve veze imaju kreativnost i “zelena” urbana rješenja? Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici? I što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu? To su neka od glavnih pitanja kojima se projekt REGREEN bavi u Velikoj Gorici. Grad Velika Gorica zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na 2 kontinenta diljem svijeta sudjeluje u provedbi REGREEN projekta, financiranog iz programa Europske unije Obzor 2020.

Sastanci se održavaju kroz cijeli tjedan u Centru za posjetitelje, Muzeju Turopolje, Vijećnici te dijelom i terenskim aktivnostima kako bi partneri mogli stvoriti cjelokupnu sliku Velike Gorice i okolice sukladno projektnim ciljevima.

Projekt Regreen bavi se održivim urbanim razvojem poticanjem rješenja za obnavljanje i rehabilitaciju urbanih ekosustava koja su bazirana na prirodi. Primjeri takvih rješenja su gradski parkovi, zeleni krovovi i zidovi javnih zgrada, ozelenjena odvodnja i pročišćavanje vode, biciklističke staze, hoteli za kukce i dr. Takva rješenja pročišćavaju zrak, smanjuju temperaturu zraka te buku i stres u gradovima, sprječavaju poplave, proizvode hranu te služe senzibiliziranju novih generacija za očuvanje prirode i održivi razvoj.

Partneri će se u sklopu projekta sastati i s ravnateljima te učiteljima osnovnih škola, udrugama i drugim zainteresiranim lokalnim akterima.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu Regreena koja ćemo predstaviti uključuju:

FLOORMAPS – karte za “zeleno” urbano planiranje Floormaps

CITY EXPLORER – alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi

GREENOPOLIS – edukativna platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi

Ovo događanje namijenjeno je “zelenim” poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima za održivi razvoj gradova.

Službena stranica projekta REGREEN se nalazi na LINKU [2]

regreen2 [3]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2022/05/poceo-regreen-projektni-sastanak-u-velikoj-gorici/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/regreen1.jpg

[2] LINKU: https://www.regreen-project.eu/

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/regreen2.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal