Grad Velika Gorica

Vijesti

Za obnovu Lukavca, Veleučilišta, škola i vrtića Velikoj Gorici gotovo 4 milijuna kuna Zagrebačke županije

zupanijaUgovore vrijedne gotovo 4 milijuna kuna, a koji će se namijeniti za obnovu zgrada javne namjene oštećenih u potresu na području našeg grada, dodijelila je Zagrebačka županija Gradu Velikoj Gorici. Dodijeljena sredstva namijenit će se za obnovu dvorca Stari grad Lukavec, zgrade Veleučilišta Velika Gorica, 8 zgrada osnovnih i područnih škola te 6 dječjih vrtića na području grada.

Radi se o prvoj tranši ugovora koji Zagrebačka županija dodjeljuje Gradu Velikoj Gorici za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom.

Ugovore je danas u zgradi Gradske uprave gradonačelniku Krešimiru Ačkaru uručio zamjenik župana Damir Tomljenović. Svi projekti koje je Grad Velika Gorica prijavio na županijski natječaj za financiranje šteta od potresa su prihvaćeni što je rezultat odlične suradnje Grada i Županije, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Ačkar.

-Moram istaknuti odličnu suradnju s gospodinom Tomljenovićem, sa županijom, s pročelnicima gdje smo imali uvijek što savjetodavnu što logističku podršku u svakome pitanju koje je rezultiralo ovim uspjehom. Suradnja Grada VG i županije konačno dolazi na onu razinu koju svaki Velikogoričanin priželjkuje. Grad što je i logično najviše prinosi proračunu županije kao najveći grad, a s ovim se pokazuje da Županija to na najbolji mogući način vraća u Veliku Goricu – rekao je Ačkar.

Dodao je kako ovo nisu prva sredstva koje Županija dodjeljuje Velikoj Gorici, prethodno dobivena bila su usmjerena prema žiteljima koji su u potresu ostali bez svojih domova. Sada na red napokon dolaze i stradale zgrade javne namjene poput dvorca Lukavec, škola i vrtića, a slijedi daljnje prijavljivanje na natječaj što se posebno odnosi na školu u Dubrancu.

-Za novi objekt škole u Dubrancu pripremamo dokumentaciju da bude točno onako kako je natječajna dokumentacija očekivala kako bismo krenuli što prije s radovima na objektu koji je značajan za naše brege – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je i kako Velika Gorica i nadalje očekuje dobru suradnju i podršku Županije i na drugim područjima, posebice poboljšanja kvalitete primarne zdravstvene zaštite u sklopu koje je potrebno osigurati bolji standard građanima kad je u pitanju Dom zdravlja i Hitna pomoć.

Zamjenik župana Damir Tomljenović kazao je kako ovi ugovori znače tek početak obnove objekata na području Velike Gorice, te očekuje prijavu i drugih projekata na daljnje natječaje jer sredstava koje je Županiji doznačila Vlada RH za obnovu od potresa ima te će se na području cijele županije objekti moći u potpunosti obnoviti.

-Mi smo u natječaju za obnovu od potresa, zahvaljujući Vladi RH koja je Županiji oslobodila decentralizirana sredstva, u mogućnosti kroz sve ovo razdoblje, sanirati gotovo sve ono što je u javnim zgradama oštećeno. Mi ove godine za tu namjenu imamo 80 milijuna kuna, a svake godine nam se dodaje još po 40 milijuna kuna. Mislim da ćemo kroz dobar plan i suradnju s jedinicama lokalne samouprave gradovima i općinama uspjeti napraviti jedan ogroman posao-rekao je Damir Tomljenović.