- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Ruši se prva kuća našeg područja stradala u potresu; obitelj Đuran iz Mraclina do rujna u novom domu

Posted By Gorica.hr On 04.04.2022. @ 17:54 In Vijesti | Comments Disabled

mraclin1 [1]Srce puno emocija, a na licu osmijeh – tako je danas u dvorištu svog doma u ulici Braće Radić 169 u Mraclinu rušenje svoje kuće stradale u potresu dočekao gospodin Zdravko Đuran. Jer svega nekoliko mjeseci dijeli njega i njegovu obitelj, koja od potresa do danas živi u kontejneru u dvorištu kuće, od useljenja u novoizgrađeni dom.

-Napokon da je došel i taj dan, da nam se kuća ruši, svi smo sretni. Dugo smo to čekali i živjeli u kontejneru. Bilo nam je dobro, ali malo tijesno, no do rujna ćemo imati novu kuću – rekao nam je, vidno emotivan, gospodin Zdravko.

Tako je i službeno krenula izgradnja stambenih objekata na području Velike Gorice, a gradonačelnik Krešimir Ačkar ističe kako je cilj što prije osigurati novi dom svim sugrađanima koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, a takvih obitelji na našem području ima tridesetak.

-Svi naši napori, pa i sastanak nedavni s državnim tajnikom, je rezultiralo time da je ovo početak izgradnje i obnove na području Velike Gorice. Inzistiramo da što prije krenu rješenja ministarstva prema Dubrancu, Kozjači, Cerovskom vrhu, našim naseljima gdje sugrađani, osobito stariji i s malom djecom, da se ne bi dogodila situacija da još jednu zimu dočekaju u kontejneru – to je neprihvatljivo. Dosta vremena je prošlo i lobiramo da svih 30 obitelji uskoro imaju ovakvu sliku u svom dvorištu, a to su bageri u dvorištu i početak radova – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje ističu kako je ovo 14. gradilište otvoreno u sklopu programa obnove, a koji se tiču izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća u Hrvatskoj. Do sad je naglasak bio nekonstrukcijskoj obnovi te je obnovljeno više od 2000 kuća dok ih je 800 u trenutnom procesu obnove. Kad se radi o izgradnji zamjenskih objekata, za njih je predano više od 1000 zahtjeva. Državni tajnik Gordan Hanžek bio je danas prisutan u Mraclinu te je prilikom rušenja objekta objasnio kako teče proces izgradnje ovakvih zamjenskih kuća.

-Svaki model se ponudi vlasnicima koji biraju tip, a svi vlasnici su upoznati s rokovima i kada odaberu model i tehnologiju gradnje to je od četiri do devet mjeseci za gradnju. Što se tiče zamjenskih obiteljskih kuća danas imamo 168 kuća s 11 izvoditelja, potpisane ugovore i za dva dana očekujemo izvoditelje za još 48 kuća. Do šestog mjeseca provest ćemo javna nadmetanja za gradnju ovakvih 500 zamjenskih obiteljskih kuća. Do danas imamo 1092 zahtjeva za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća u Hrvatskoj– rekao je Hanžek.

Državni tajnik je dodao kako je obitelj Đuran stekla pravo izgradnje objekta od 70 metara kvadratnih, a odabrali su urbani model izgradnje kojem je cijena 900 eura plus PDV po kvadratu bruto razvijene površine. Ukupni iznos ulaganja za ovu kuću je oko 800 tisuća kuna, a sve se financira iz proračuna Republike Hrvatske.

Završetak radova i useljenje ova mraclinska obitelj može očekivati u rujnu ove godine.

mraclin2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2022/04/rusi-se-prva-kuca-naseg-podrucja-stradala-u-potresu-obitelj-duran-iz-mraclina-do-rujna-u-novom-domu/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/mraclin19.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/mraclin27.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal