Grad Velika Gorica

Vijesti

Rezolucija Zemlja: Građani i veliki broj djece čistili otpad kraj Vukovinskog jezera

rez1U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja jutros se kod Vukovinskog jezera skupio velik broj sugrađana, posebice velikogoričkih izviđača kako bi zasukali rukave i krenuli u još jednu akciju čišćenja okoliša i divljih deponija na našem području. Subotnja akcija održala se u sklopu projekta Rezolucija Zemlja, a organizirao ju je Večernji list u suradnji s dvadesetak ekoloških udruga na više od trideset lokacija diljem Lijepe naše. Jedna od njih bilo je divlje odlagalište otpada u blizini Vukovinskog jezera.

Odrasli, mladi te puno djece zasukalo je rukave, navuklo rukavice i krenulo čistiti otpad. Cijelu akciju koordinirala je Turopoljska udruga skauta Tur čiji su izviđači pristigli u velikom broju, a pridružili su se i članovi Sveza izviđača Hrvatske te izviđači iz Grada Zagreba. Nakon okrijepe i pozdravnih riječi organizatora kod samog jezera uputili su se prema divljim odlagalištima i krenuli u akciju kojom su dali svoj doprinos čistoći našeg okoliša.

Projekt Rezolucija Zemlja pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša. Klimatske promjene koje su uvjetovane čovjekovim djelovanjem, već su neko vrijeme aktualna tema na globalnoj razini, a projektom Rezolucija Zemlja teme vezane za okoliš, ekologiju i ekološku osviještenost pokušavaju se učiniti vidljivima i na nacionalnoj i lokalnoj razini, istaknuli su danas organizatori.

-Posebno je lijepo vidjeti ovu mladost jer to samo znači da radimo dobar posao. To je naša budućnost i vjerujemo da će se oni puno bolje odnositi prema okolišu nego što smo radili mi i generacije prije nas. Više tisuća volontera danas će čistiti svoj okoliš. Ono što vam ja mogu obećati da je ovo prvi korak i možda je mali korak u sveukupnoj slici čišćenja našeg okoliša, ali mi tek krećemo. Večernji list će i dalje puno svoje pozornosti i aktivnosti posvetiti ekologiji i zaštiti okoliša. Rezolucija Zemlja ide dalje, mi drugo izbora nemamo, mi alternative ovom planetu i dalje nemamo – rekao je Renato Ivanuš, direktor Večernjeg lista.

Ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prisutne je pozdravila Alenka Čičin-Šain koju je posebno razveselio velik broj mladih ljudi, izviđača koji su se priključili ovoj akciji, a upravo u njihovim rukama ostavljamo budućnost našeg planeta, rekla je. Također, naglasila je kako je Fond raspisao javni poziv vrijedan gotovo sto milijuna kuna s ciljem smanjivanja otpada u našoj zemlji.

-Na jučerašnji dan Fond je raspisao javni poziv vrijedan 96 milijuna kuna s ciljem smanjivanja otpada, štetnih tvari i emisija u ozonskom sloju. Raspisan je i javni poziv za invazivne vrste koje su stjecajem okolnosti ušle u naš prirodni milje, ali one de facto narušavaju našu bioraznolikost i moramo pomagati da do toga dolazi u što manjem obliku – istaknula je Čičin-Šain.

Goste i sugrađane koji su se uključili u akciju pozdravio je i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je i sam odlučio zasukati rukave i čistiti otpad u blizini jezera.

-Želim zahvaliti Večernjem listu, Fondu i izviđačima i svima vama koji ste prepoznali Veliku Goricu kao prijatelja ekologije i kao mjesto gdje treba početi jedna ovakva hvalevrijedna akcija koja treba ostvariti ono što je najbitnije u današnjem vremenu, a to su prava treće generacije, generacije koja dolazi iza nas kojoj moramo ostaviti Zemlju, ekologiju i prirodu u najmanju ruku onakvom kakvom smo je i mi zatekli. Grad Velika Gorica je kao i ostali gradovi u problemima koji jednostavno postaju naša sadašnjost i koji su izazovi kojima moramo doskočiti. Doskočiti se najviše može ovakvim primjerom koji vi danas pružate, odgojem od najmanjih prema svim starosnim skupinama, odgovornim odvajanjem otpada i odgovornim ponašanjem prema svojoj prirodi – kazao je Ačkar.

Dodao je i kako za nekoliko tjedana baš na ovome mjestu, a s ciljem zaštite okoliša počinje izgradnja pješačko-biciklističke staze koja će biti i osvijetljena što bi, uz nadzorne kamere koje su na nekim lokacijama već postavljene trebalo doprinijeti smanjenju stvaranja divljih deponija na ovom području.